Wpis z mikrobloga

Szkodliwość oraz potencjał uzależniający popularnych narkotyków.

Spójrzcie gdzie znajduje się legalny alkohol. Jest to jedna z najbardziej niebezpiecznych używek. Nie rozumiem więc jakim prawem osoby palące marihuanę, jedzące MDMA czy tripujące na LSD czy grzybach nazywane są na wykopie często "pier... ćpunami" a picie alkoholu jest tutaj usprawiedliwiane "hehe #!$%@? się kto #!$%@? daje plusa".

Pora żebyście zrozumieli w końcu, że MDMA, LSD czy MJ to są substancje o wiele mniej szkodliwe niż alkohol. O wiele bardziej przyjemne. Roztropne używanie tych substancji nie ma nic wspólnego z patologią ani uzależnieniem.

#narkotykizawszespoko #lsd #marihuana #ciekawostki #wykresy #psychodeliki
D.....r - Szkodliwość oraz potencjał uzależniający popularnych narkotyków.

Spójrzc...

źródło: comment_OwlsKCPNozRF2HKDXIbQst6Oc48BnkZU.jpg

Pobierz
  • 399
  • Odpowiedz
@Donk_von_Fisher: Bez urazy, ale chciałeś zrobić ciekawy content, a zmieniasz go w gównoburzę.

Taka debata może i jest potrzebna i byłaby ciekawa, ale tylko prowadzona w sposób merytoryczny. Jestem laikiem i z tymi używkami miałem w swoim życiu bardzo marginalny epizod, a mimo tego wszyscy rzucacie na lewo i prawo uproszczeniami byleby wyszło na wasze.

Sorry cumplu, ale nie jesteś dobrym oratorem w tej sprawie - najpierw zamieszczasz wykresy z jakimiś badaniami (uznam je za prawdziwe), a teraz śmieszkujesz, wrzucasz cuksy i odpowiadasz tylko na głupie zaczepki, w których zawarte są jakieś inwektywy pod twoim
  • Odpowiedz
@vinmcqueen: Dałem plusa. A czemu gównoburza? Bo myślę, że wystarczająco merytorycznych komentarzy napisałem w tym temacie a potem zaczęły się jakieś głupie i generalizujące ataki w moją stronę. Staram się linkować do źrodeł przy każdym wykresie.

bezkrytyczny w stosunku do tych substancj

Nie jest bezkrytyczny. Wszystko z umiarem. Wyznaję zasadę, że zanim się za coś zabierzemy warto zainteresować się tematem teoretycznie. Kilka razy pisałem, że żadne narkotyki nie są zdrowe. W ogóle to jest oksymoron "zdrowy narkotyk" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Napisałem i starałem się udowodnić, że stosowanie niektórych z nich przez zdrowe osoby jest czymś... normalnym? I że istnieje alternatywa na tym świecie dla alkoholu, który jest dość
  • Odpowiedz
Jeszcze gorsi od alkoholików, którzy traktują inne narkotyki jako najgorsze zło, są entuzjaści tych innych narkotyków, którzy próbują wmówić reszcie, że są one zupełnie nieszkodliwe. A do tego porównują ich szkodliwość i sporadyczne stosowanie, do regularnego chlania.
  • Odpowiedz
Psylocybina czy LSD dobrze uzywane wręcz urealnia, a nie odrealnia jak alkohol czy inne świństwa. Poza tym dawka Psylocybiny jest mniej szkodliwa od paracetamolu z jednej tabletki apapu.
  • Odpowiedz
Jeszcze gorsi od alkoholików, którzy traktują inne narkotyki jako najgorsze zło, są entuzjaści tych innych narkotyków, którzy próbują wmówić reszcie, że są one zupełnie nieszkodliwe

@UlfNitjsefni: Zgodzę się. Oh wait, nikt tutaj nie mówił, że są nieszkodliwe! No, ale nie czytałeś to skąd możesz wiedzieć ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@fasfsrheeahgdfhds2: nie wiem kto tu jest nawiedzonym entuzjastą trawki, ja nie lubię palić MJ. No
  • Odpowiedz
@UlfNitjsefni: Psylocybina czy LSD mogą leczyć alkoholizm czy uzależnienie od mocnych narkotyków typu Heroina. Ibogaina, ktora naturalnie rosnie w Afryce LECZY, tu nie ma może. Po prostu leczy.
A co robi wasz ukochany alkohol? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@vinmcqueen: Moim zdaniem sensowny jest model Czech. Depenalizacja. Bo to jest chore, żeby za niewielkie ilości narkotyków ludzie mieli nasrane w papierach do końca życia. Zupełnie to nie działa jako straszak jak pokazują statystki. Czas zmienić to prawo. Moja znajoma siedziała w areszcie za 2g trawki. Wczoraj jakiś wykopek pisał, że czekają go najprawdopodobniej zawiasy za 0,25g. To durne prawo wcale nie działa tak jak myśleli ustawodawcy. Nie odstrasza. Ludzie
  • Odpowiedz
@Donk_von_Fisher:

Co cię tutaj dziwi? Oczywiście, że kokaina ma podobny potencjał uzależniający do alkoholu i nikotyny. Tak samo ciężko odstawić kokainę jak papierosy i picie alkoholu. Są źródła podane, poszukaj. >

No to porównajmy, może skupmy sie na papierosach
1. Ile razy ktoś, do tej pory nieużywający, musi wziąć kokaine i zapalić papierosów żeby uzależnić się fizycznie. Zazwyczaj uzależnie od papierosów poprzedza nawet kilka lat nieregularnego "popalania", gdyby równie często
  • Odpowiedz