Wpis z mikrobloga

@qtsms: W takim razie muszę jeszcze kombinować nad tym, ponieważ grę robię w libGDX i nie wiem jak się odwołać do głównej pętli. Może jakiś pomysł jak to zrobić, aby wystrzelony pocisk nie uciekał poza ekran z prędkością światła? Jeszcze muszę zaznaczyć że planszę mam w formie tablicy, i kompletnie nie wiem jak "spowolnić" pocisk bez wieszania programu.
  • Odpowiedz
@Szczypioreg: masz główną pętlę gry która dzieje się co np. 100 milisekund i licząc przejścia tych pętli ustalasz na podstawie zmiennych (np. prędkości pocisku) gdzie ten powinien się znajdować (10 pół na sekundę to zmiana pozycji pocisku co dziesiątą pętlę o jedno pole w kierunku w którym leci). Każde przejście pętli kończysz funkcją draw() która pobiera dane z tablicy (już zaktualizowanej o te wszystkie zmiany jak ruch wrogów) i na
  • Odpowiedz
@Szczypioreg: Możesz użyć Timerów. Ja też niedawno pisałem pierwszą gierkę w Javie, ale nie uczyłem się z javastart, tylko z innego płatnego kursu. Wprawdzie główna pętla gry działała w oddzielnym wątku, to była obsługiwana przez Timer, a nie przez thread.sleep. Dodatkowo mam tych Timerów kilka i używam w zależności od tego co się dzieje w grze (np czasowe bonusy) i.t.d. Co do prędkości pocisku, czy innych rzeczy. Ja robiłem zmienną
  • Odpowiedz