Wpis z mikrobloga

#mvc #entityframework #aspdotnet #aspnet

Mam projekt MVC z podłączoną do niego bazą danych z Windows Azure. Nie jest to najszczęścliwsze rozwiązanie, bo jak coś zmieniam w bazie podczas testów (dodawania nowych rzeczy do strony itp) to automatycznie strona będąca w internecie się wywala (bo baza danych została zmieniona, a kod został ten sam, bo nie jest opublikowany jeszcze).

Chcę zrobić tak, żeby u mnie lokalnie na komputerze, strona korzystała z bazy localDb, a jak ją opublikuję, to żeby łączyła się z bazą na Win Azure.

Jak takie coś się robi? I jak wygenerować tą bazę localDb? Wystarczy wpisać connection stringa i Visual Studio samo sobie wygeneruje co trzeba?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niepoprawnyhumanista: dobra, dzisiaj wprowadziłem lokalnie zmiany jakie chciałem, opublikowałem mój kod, ale strona się wysypała, bo baza danych nieaktualna. Przydałoby się chyba zrobić migrację na bazie na Windows Azure. Tylko jak? Package Manager Console na moim VisualStudio update'uje tylko moją lokalną bazę.

BTW: czy to nie powinno się w ogóle zrobić automatycznie? Mam zaznaczoną przy publikacji opcję "Execute Code First Migrations"
  • Odpowiedz