Aktywne Wpisy

wfyokyga +36
Już po wigili i nikt nie złożył mi życzenia na imienina, tacy właśnie jesteście kolega
cffelson +15
Poszedłem na balkon na szluga i zajumałem w kieszeni uszka które teraz odgrzewam na kaloryferze XD #gotujzwykopem
źródło: image_picker_CDEC798F-1033-4719-B8DF-648E847555D2-70732-000011FDE6728BE1
Pobierz

Mam projekt MVC z podłączoną do niego bazą danych z Windows Azure. Nie jest to najszczęścliwsze rozwiązanie, bo jak coś zmieniam w bazie podczas testów (dodawania nowych rzeczy do strony itp) to automatycznie strona będąca w internecie się wywala (bo baza danych została zmieniona, a kod został ten sam, bo nie jest opublikowany jeszcze).
Chcę zrobić tak, żeby u mnie lokalnie na komputerze, strona korzystała z bazy localDb, a jak ją opublikuję, to żeby łączyła się z bazą na Win Azure.
Jak takie coś się robi? I jak wygenerować tą bazę localDb? Wystarczy wpisać connection stringa i Visual Studio samo sobie wygeneruje co trzeba?
w trakcie deployu mozesz wybrać.
mozesz też zrobić np. dwa pliki web.config, jeden debug, drugi release i deployowac ten drugi (tzn taka konfiguracje deployować).
Albo ręcznie zakomentowywac testowy Connection string a odkomentowywac ten do Azure'a.
Nie no, to by było przegięcie xD
BTW: czy to nie powinno się w ogóle zrobić automatycznie? Mam zaznaczoną przy publikacji opcję "Execute Code First Migrations"
W konstruktorze DataContext'u możesz też dać coś takiego:
Database.SetInitializer(new MigrateDatabaseToLatestVersion());Gdzie Configuration to Twoja klasa