Wpis z mikrobloga

Po 1 dniu testów stwierdzam, że bazy 70/30 są przereklamowane. Porównywałem sobie ostatnio 50/50 do 70/30 PG/VG przy tych samych aromatach i identycznym stężeniu aromatów. Testowane na Nautilusie z grzałkami BVC, które są znane z tego jak dobrze oddają smak.

Testy przeprowadzone na baterii ipow2 przy ustawieniu 11W.

70/30 - smak jest ciut lepszy, ale to jest ledwo wyczuwalne, może przy 1 wapnięciu czuć go lekko mocniej. Liquid znika w oczach, chmura jest wizualnie o wiele mniejsza względem 50/50.
50/50 - smak bardzo dobrze wyczuwalny, nie czuję "waty cukrowej", która niby towarzyszy glicerynie. Liquid wystarcza na zdecydowanie dłużej niż 70/30. Chmura o wiele większa niż w przypadku 70/30.

Czekam jeszcze aż mi się przegryzie mieszanka 60/40, aczkolwiek pewnie zostanę przy 50/50.

#epapieros #epapierosy #mojliquid
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FlameVinci: a to na grzałki nie wpływa głównie kolor lq? Podobno czym ciemniejszy tym się szybciej nagar zbiera. A moje lq póki co są przezroczyste, jeden mam minimalnie zielonkawy.
  • Odpowiedz
@dreaper: @FlameVinci: zapomaniłem dopisać, że testowałem na aro Dragonfruit, który jest sam w sobie słodki. Na dniach sprawdzę na innych aro. Nie mam niestety dreapera, tak więc 1 smak dziennie ;]
  • Odpowiedz
@Lanc: w sumie to zależy od aromatów, ale z tego co gdzieś czytałem nagar zbiera się po ethyl maltolu, a ten jest akurat przeźroczysty. wata cukrowa to też zapach ethyl maltolu a nie samej gliceryny.
  • Odpowiedz
@Lanc: minimalne stężenie wody jakie znalazłem gdzieś na forum to 1 do 5% ale to zdecydowanie za mało. gliceryna farmaceutyczna ma 86% ale można zrobić gęściejszą. jednak niżej 90% bym nie schodził.
  • Odpowiedz
@FlameVinci: Poczytaj sobie o glicerynie, zawsze się do niej wody dodaje, a samo PG faktycznie jest suche. Pisałem już o tym wcześniej pod tagiem. Z resztą są to podstawy chemii. Takie informacje możesz znaleźć nawet na Wikipedii.
  • Odpowiedz
@FlameVinci:

w garbarstwie (wysusza skórę dzięki silnym właściwościom higroskopijnym)

Bezbarwna, przezroczysta, higroskopijna ciecz o konsystencji syropu i słodkim smaku. Do celów farmaceutycznych gliceryna jest stosowana zazwyczaj w roztworze wodnym (86 %), odznacza się wysokim stopniem czystości chemicznej i mikrobiologicznej.
  • Odpowiedz