Wpis z mikrobloga

@Hauleth: Ale w tym fake wywiadzie poruszane są podstawy ;) Zresztą wejdź kiedyś na ##c++ na freenodzie to zobaczysz, ƶe są ludzie zdolni do ogarnięcia całości ;)
@KrzaQ2: moze i sa zdolni do ogarniecia calosci ale tylko po to, zeby sie troche pomasturbowac tym faktem. Watpie jednak, zeby potrafili z tego zrobic jakis konkretny uzytek.

Ten kanal jest pelen wyjatkowo dziwnych i agresywnych ludzi. No ale moze to tylko ja mam taki problem.

Najlepszy przyklad jaki C++ jest zj*ny momentami, mozna znalezc w klasycznej ksiazce "The Practice of programming" (Kernighan, Pike), gdzie program do generowania losowych zdan
@dagon_666: robią konkretny uƶytek, np w HFT ;)

I tak, to jest kwestia implementacji. Ilość godzin wymagana do zaimplementowania to inna (teƶ istotna) sprawa, ale ogółem rzecz biorąc implementacja jest kluczem.
@KrzaQ2: tylko nie hft. To jakas oaza krezusow. Kontrakty po £800 za dzien a kolesie w rezultacie i tak sie ograniczaja praktycznie do C, bo virtual dispatcher za wolny, bo nie mozna polegac na implementacji, bla bla bla.
@KrzaQ2: zdajesz sobie sprawe, ze wlasnie przyznales mi racje ? W sytuacji, gdy nie mozna ryzykowac a w gre wchodzi gruba kasa, caly STL i C++ containery sa praktycznie bezuzyteczne wlaczajac w to dziedziczenie i wiekszosc mechanizmow wykorzystywanych w OO designie.

Gdyby sie spiac to tak naprawde wiekszosc rzeczy napisanych templatami mozna by zastapic preprocesorem.
@dagon_666: Niespecjalnie, zaletą C++ jest właśnie to, ƶe moƶna pisać wysokopoziomowy (szablonowy) kod równie wydajny lub czasem wydajniejszy niƶ to samo w C, dzięki czemu koszt implementacji jest niƶszy.

Zupełnie inną sprawą jest niesamowity postęp w jitach, co pozwala na napisanie głupiego regexa w js przebijającego wydajnością większość rozwiązań w cpp.