Przy kompilacji wyskakuje mi masa błędów w linijkach tam gdzie są dwie pętle for, o brakujących nawiasach, średnikach, czy np o tym że "i" i "j" są niezadeklarowane (co jest nieprawdą, w forze jest deklaracja przecież). Czemu? Coś może kompilator świruje? Bo niczego sie nie mogę dopatrzeć :<
@typowy: @emu23: @Ronix: o, podziałało! ale dlaczego? Wcześniej zmienne deklarowałem w pętli i nie było problemu, korzystałem z Visuala 2013 wtedy, to przez to?
@Analityk: nie wiem ale wiem że tak to działa i chyba to jest standard 99 ? czy coś namieszałem? w każdym razie nie wszystkie kompilatory krzyczą że to błąd ale duża ilość wykrzaczy błąd jeżeli wpiszesz zmienną tylko w pętli.
Mam fragment kodu który chcę skompilować:
http://pastebin.com/dFtFUrXe
Przy kompilacji wyskakuje mi masa błędów w linijkach tam gdzie są dwie pętle for, o brakujących nawiasach, średnikach, czy np o tym że "i" i "j" są niezadeklarowane (co jest nieprawdą, w forze jest deklaracja przecież). Czemu? Coś może kompilator świruje? Bo niczego sie nie mogę dopatrzeć :<
#programowanie #c
Komentarz usunięty przez autora
Jaki kompilator? Jak msvc to masz c89 który nie wspiera deklaracji zmiennych w forze.
void main@niziu: w C nie wolno deklarować zmiennych w instrukcji for, tzn. iteratory zadeklaruj wcześniej.
@typowy: @emu23: @Ronix: o, podziałało! ale dlaczego? Wcześniej zmienne deklarowałem w pętli i nie było problemu, korzystałem z Visuala 2013 wtedy, to przez to?
Robiłeś to pewnie w C++.