Wpis z mikrobloga

Head First Java

@mamapoth: ok polecę, z tego co widzisz tam jest Associate (i zaczyna się od 1 lekcji z hello world), potem przechodzi przez kolejne podstawy, brakuje mi takiego elementu do "sprawdzenia wiedzy" czyli wprowadzane są zmienne i np. drukowanie zmiennych, formatownie czy też nawet jakiś prosty kalkulator jako zadanie do wykonania samodzielnie po wprowadzeniu do tematyki.
  • Odpowiedz
@szcz33pan: Polecam napisać aplikację klient-serwer, np grę sieciową. Trochę gui, trochę sieci, trochę podziału na moduły. Jeżeli się programowało w czymś innym to nie jest to jakieś mega wyzwanie. Oczywiście dobrze mieć jakiegoś mentora, ale bez też się chyba da, bo jak się ma zadanie to wiadomo czego szukać przynajmniej.
  • Odpowiedz
@franczi: aha, zapomniałem powiedzieć. Jest zielony, dawno temu miał podstawy C, zatem rzucenie go w RMI lub gniazda w Javie w kontekście całej apki może go przerazić. Właśnie liczyłem na jakąś książke/tutorial, który poprowadzi przez meandry języka i nauczy podstaw przy okazji ucząc praktyki (poprzez przykłady jak i zadania do wykonania samodzielnie). Ja np. czytałem mało książek, ale jedną z fajniejszych było Jak Pisać Wirusy o assemblerze.
  • Odpowiedz
@szcz33pan:

Thinking in Java - w pewnym momencie robi się nudny jak flaki z olejem, ale dość szczegółowy kolos, raczej nie polecam jak ktoś ma słabą bazę

Java Podstawy wy IX - ostatnio kupiłem bo cebula deals był na helionie 50%, jeszcze nie miałem okazji się zagłębić, ale po rozdziałach widziałem że mniej materiału niż w TIJ. Podobno lepiej się ją czyta.

Myślę, że oba wybory będą spoko, ale zawsze
  • Odpowiedz
Java Podstawy wy IX

@KURDEFIKSJAPI3RDU: sam horstmann pisał, że jest ona na dzień dzisiejszy niezbyt aktualna, w przyszłym roku ma wydać wersję poprawioną z uwzględnieniem Javy 8. Część przykładów wykorzystujących GUI ma być z niej usunięta, a pozostałe zastąpione Javą FX.

@szcz33pan: nieskromnie to polecę Ci nasz kurs - zadania do każdej lekcji, dodatkowo pokazanie jak wykorzystywać nowo poznane rzeczy do rozbudowy trochę większych aplikacji - http://javastart.pl/course/view.php?id=3 pod
  • Odpowiedz
@Eoghan: tak to z książką jest, że pomiędzy jej napisaniem, publikacją, i dotarciem do czytelnika mija sporo czasu - w międzyczasie wychodzą jakieś nowe featury i zonk - papier to przeszłość. Całkiem sprytnie zostało to rozwiązane w przypadku railstutorial.org, gdzie książka uzupełniana jest na bieżąco - wychodzi nowa wersja, od razu jest publikacja wersji nowego rozdziału który został poprawiony

Swoją drogą, daj jakieś rabaty świąteczne to chętnie sobie sprezentuje kursik
  • Odpowiedz