Aktywne Wpisy

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

chybaDapi +77
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Skopiuj link
Skopiuj link

Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Hejka, kolega poprosił mnie o jakieś wskazówki odnośnie nauki programowania w Javie. Czy jest w internecie w miarę przejrzysty i dobry tutorial dla języka zawierający oprócz przykładów drobne zadania do wykonania?
Póki co poleciłem mu:
http://docs.oracle.com/javase/tutorial/extra/certification/
ale brakuje pewnych zadań. Coś doradzicie?
@mamapoth: ok polecę, z tego co widzisz tam jest Associate (i zaczyna się od 1 lekcji z hello world), potem przechodzi przez kolejne podstawy, brakuje mi takiego elementu do "sprawdzenia wiedzy" czyli wprowadzane są zmienne i np. drukowanie zmiennych, formatownie czy też nawet jakiś prosty kalkulator jako zadanie do wykonania samodzielnie po wprowadzeniu do tematyki.
@szcz33pan: Najlepiej jeżeli kolega sprawdzi, czy forma Head First mu odpowiada. Jeżeli nie, polecam bardziej klasyczne źródła wiedzy, jak np "Java. Podstawy. Wydanie IX"
Thinking in Java - w pewnym momencie robi się nudny jak flaki z olejem, ale dość szczegółowy kolos, raczej nie polecam jak ktoś ma słabą bazę
Java Podstawy wy IX - ostatnio kupiłem bo cebula deals był na helionie 50%, jeszcze nie miałem okazji się zagłębić, ale po rozdziałach widziałem że mniej materiału niż w TIJ. Podobno lepiej się ją czyta.
Myślę, że oba wybory będą spoko, ale zawsze
@KURDEFIKSJAPI3RDU: sam horstmann pisał, że jest ona na dzień dzisiejszy niezbyt aktualna, w przyszłym roku ma wydać wersję poprawioną z uwzględnieniem Javy 8. Część przykładów wykorzystujących GUI ma być z niej usunięta, a pozostałe zastąpione Javą FX.
@szcz33pan: nieskromnie to polecę Ci nasz kurs - zadania do każdej lekcji, dodatkowo pokazanie jak wykorzystywać nowo poznane rzeczy do rozbudowy trochę większych aplikacji - http://javastart.pl/course/view.php?id=3 pod
Swoją drogą, daj jakieś rabaty świąteczne to chętnie sobie sprezentuje kursik