Wpis z mikrobloga

@strzalkowicz: Wczoraj robilem przysiady to jak sie polozylem to myslalem ze mi kregoslup wyjeli. Chyba bede musial isc do fizjoterapeuty bo cos jest nie tak.

Strasznie mnie rypie w krzyzu po treningu.
@Szefu: @strzalkowicz: Ogarniam, parę lat trenowałem wioślarstwo z sukcesami, miałem swoich trenerów od ćwiczeń. Później miałem 3 lata przerwy i właśnie wróciłem do ćwiczeń. Możecie polecić jakiegoś lekarza w Warszawie lub Zamościu?
@Bogatti: Fizjoterapeuci i/lub oragnięty ortopeda. Kręgarze to jakiś żart i raczej zrobią Ci krzywdę niż pomogą. Poza tym - jeżeli fizjoterapeuta na dzień dobry nie spyta cię o zdjęcie z prześwietlenia to mówisz mu "nara".
@Bogatti: Przysiad ze sztangą to najgorsze ćwiczenie dla kręgosłupa. Mój lekarz od pleców, stwierdził, że te partie mięśni można ćwiczyć na sto innych sposobów, a to ćwiczenia wymyślił jakiś debil..:)
@vandzik:

Dodaj jeszcze, że ten lekarz widział prawidłowo wykonany przysiad tylko na youtubie i nie byłby nawet w stanie wymienić wszystkich mięśni zaangażowanych w wykonanie tego ćwiczenia. Nie przeczytał także żadnych badań naukowych o ćwiczeniach siłowych i nie wie jak prawidłowo wykonać przysiad. Z mojego doświadczenia wynika, że na 20 ortopedów z ośrodka akademickiego, 1-2 miało jakiekolwiek pojęcie o medycynie sportowej.

Siedzenie codziennie po kilka godzin w nieprawidłowej pozycji przed komputerem,