Wpis z mikrobloga

#przegladarka #opera #firefox #chrome #internetexplorer #minirecenzja #recenzja #opinia

Zacząłem podróż z przeglądarką Opera. Kiedyś zniechęciło mnie korzystanie z niej, z powodu strony głównej i tym niby bugiem z kartami, że nie da się ich przełączać, gdy najedziemy myszką na samą górę ekranu (w ustawieniach można wyłączyć ten "bug", ten jednopikselowy pasek)

Pozytywne rzeczy o niej, negatywne o reszcie przeglądarek.

- Natychmiastowa gotowość - Można przewijać strony zanim się wszystko załaduje. Widać to np. na stronie głównej wykopu. Pierw ładuje szkielet strony, a zanim się pojawią wszystkie obrazki, elementy flesz, już można z niej korzystać bez ścinek (takie moje spostrzeżenie).

- Prosta instalacja słownika: prawy > słownik > dodaj (potrzebowałem niemieckiego).

- Płynne animacje - ten sam silnik, co Chrome. Napisałem kod w CSS: obracająca się kostka z teksturami, najpłynniej ze wszystkich przeglądarek (podobnie płynnie animacje działają w IE, jednak trzeba wiele kombinować przy pisaniu stron)

- Serce zamiast gwiazdki (szczegół1) - można się domyśleć, że oznacza dodanie do ulubionych. Gwiazdy na niebie, czy gwiazda z Mario mi się z tym nie kojarzy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

- karty w kształcie prostokąta (szczegół2) - są bardziej ściśnięte, nie marnują przestrzeni jak trapezy z ostrymi lub wygładzonymi krawędziami.

Firefox

- Cenię za to, że ma wiele możliwości, można dostosować według własnych preferencji, czuć się niezależnym. Prosta nawigacja po zakładkach. Jeśli chodzi o wyświetlanie stron: Posiada ficzer płynnego przewijania stron (to nie to samo co powyżej pisałem), zobaczyć to można np. na tej stronie: wykop - płyty bez płomienia Porównajcie strony w Chrome i Firefox.

- Jednak, gdy jakiś element posiada animacje, to wyłącza się antyaliasing dla tego elementu: przykład, na niektórych komputerach widać drgania.

Najmniej płynnie poruszają się elementy animowane ze wszystkich wymienionych przeglądarek.

Chrome Od razu minusy:

- Gdy przenoszę stronę z paska kart na pasek zakładek, zamiast dodać, to otwiera w osobnym oknie. (mnie to irytuje. W Operze w fajny sposób rozwiązali). Animacje chodzą płynniej niż w Firefox, jednak to w IE i O miodowo, bez żadnych ścinek.

Explorer

- Nie da się usunąć nazwy zapisanej strony na pasku zakładek (próbowałem, nawet żaden alert nie wyskoczył). Np. w Operze pozostawiłem samą ikonkę Wykopu bez nazwy obok (oszczędzam miejsca na inne strony).

- Kiepsko, inaczej lub w ogóle nie obsługuje wiele rzeczy z HTML. Np. w CSS: jakiś element posiada zarazem box-shadow oraz border-radius przykład Otwórzcie stronę w Explorer i Firefox.

• Odpowiedz