Wpis z mikrobloga

#php #programowanie #wordpress

Cześć Mirki programiści, mam problem z tłumaczeniem fragmentu kodu na język polski.

KOD

W 16 linijce jest fragment odpowiadający za wyświetlanie ilości komentarzy i odpowiednią odmianę słowa "Comment". Jak wiadomo w Polsce mamy bardziej skomplikowaną odmianę:

0-komentarzy

1-komentarz

od 2 do 4 - komentarze

od 5 w górę - komentarzy

Jak zmodyfikować kod, żeby wszystko ładnie się wyświetlało?

Próbowałem tak, ale nie działa:

KOD2

Nie znam php, a w programowaniu jestem noobem, proszę o pomoc ;)
  • 18
@qball: ta funkcja, z której korzystasz rozróżnia tylko liczbę pojedyncza od mnogiej (pasuje w j. angielskim), jako, że masz 3 formy to tutaj ona nie pasuje, musisz sprawdzic liczbe komentarzy i dac jakiegos ifa
a takie cos:

'0 komentarzy', '1 komentarz','2 komentarze','3 komentarze','4 komentarze', '% komentarzy'
?

podobne rozwiazanie oferuje wordpress w codexie

php<br/
if ( comments_open() ) :

echo '';

comments_popup_link( **'No comments yet', '1 comment', '% comments'**, 'comments-link', 'Comments are off for this post');

echo '

';

endif;

?>
@Dreszczyk:

jaki masz ustawiony język witryny?

Język witryny oczywiście polski.

ta funkcja, z której korzystasz rozróżnia tylko liczbę pojedyncza od mnogiej (pasuje w j. angielskim), jako, że masz 3 formy to tutaj ona nie pasuje, musisz sprawdzic liczbe komentarzy i dac jakiegos ifa

No niby dałem TU ifa i nadal nie działa.

@Cilthal:

Z jakiej okazji to tłumaczenie, jeśli można wiedzieć?

Stawiam stronę na wordpressie i chcę mieć w pełni
'##### php printf( n( '0 komentarzy', '1 komentarz','2 komentarze','3 komentarze','4 komentarze', '% komentarzy', getcommentsnumber(), HSCURRENTTHEME ),<br /
number
formati18n( getcomments_number() ), '' );?>

'

nie wiem, moze zadziala, kiedys tak sie bawilem tym.