Aktywne Wpisy

hellfirehe +88
Jak hamować samochodem na śliskim?
TVN wrzucił rolkę gdzie instruktor mówi o podstawach hamowania z ABS: https://www.facebook.com/reel/1465679281646828/
Omawia ten podstawowy błąd który robi z 80% kursantów na kusach doskonalenia jazdy - czyli za słabo cisną hamulec, który przy potrzebie awaryjnego hamowania należy cisnąć z całej siły (tak!).
I oczywiście jest to dobra rada, bo to jest sposób na najszybsze możliwe zatrzymanie samochodu z ABS w każdych warunkach - cisnąć hamulec z całej siły (nawet dużo
TVN wrzucił rolkę gdzie instruktor mówi o podstawach hamowania z ABS: https://www.facebook.com/reel/1465679281646828/
Omawia ten podstawowy błąd który robi z 80% kursantów na kusach doskonalenia jazdy - czyli za słabo cisną hamulec, który przy potrzebie awaryjnego hamowania należy cisnąć z całej siły (tak!).
I oczywiście jest to dobra rada, bo to jest sposób na najszybsze możliwe zatrzymanie samochodu z ABS w każdych warunkach - cisnąć hamulec z całej siły (nawet dużo
źródło: image
Pobierz

damianooo8 +95
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Cześć,
Aktualnie mam 3 klasy enum: ssak, ptak, ryba i w każdym z nich mam wymienione zwierzęta należące do każdej z grup. Tych enuma używam w konstruktorze, ale bezsensu jest mieć 3 enumy i w każdym konstruktorze dla ssaka ryby i ptaka jest inny enum. Jest możliwość zrobić jednego enuma o wartościach ssak, ptak ryba i z tych wartości wybierać ponownie? coś na zasadzie:
public enum AnimalTypeEnum
{
Mammal(tutaj wymieniam sobie typy)
Bird(tutaj wymieniam sobie typy)
Fish(tutaj wymieniam sobie typy)
}
Dzięki za pomoc :)
@japer: A to nie będzie tak, że w konstruktorze przypisze tylko jedną domyślną wartość a np. taki Bird będzie ich kilka a nie mogę zrobić Bird("bird1"), Bird("bird2")
Komentarz usunięty przez autora
@pulla: "Tylko w enumie" oznacza, że musisz od nowa kompilować kod itd. Jak rozumiem to kod na studia i masz to pewnie w dupie, ale ogólnie takie podejście nie jest raczej zgodne z dobrymi praktykami.
if(animal.AnimalType == Mammal.Lion)A z tym if nie wiedziałem, że to jest zła praktyka, chociaż nie zamierzałem tego stosować. Raczej typ zwierzęta będzie potrzebny mi do np. wkładania ich do odpowiednich klatek. A tworzę to po
Jak chcesz poćwiczyć OOP to proponuję, żeby każdy gatunek był osobnym zwierzakiem (to też nie jest idealne podejście, ale na tę chwilę styknie).
np. coś