Wpis z mikrobloga

@msq: Ja cały czas mam wrażenie, że PostgreSQL jest mocno niedoceniany.

Znasz może jakieś porównanie Postgresa z innymi bazam pod względem wydajności przy bardzo dużych bazach? Szczególnie interesuje mnie właśnie MS SQL, Oracle, MySQL.
  • Odpowiedz
@vipe: Widywalem takie artykuly w sieci ale takie porownania sa troche bez sensu, bo bardzo wiele zalezy od dobrej znajomosci bazy i umiejetnosci wykorzystania jej mocnych stron. Po prostu - odpowiednie narzedzie do odpowiednich rzeczy.
  • Odpowiedz
@msq: Oczywiście i dlatego nie traktuję tego zbyt dosłownie, ale ciekaw jestem tak czy inaczej, nawet uwzględniając błędy implementacji testów.
  • Odpowiedz
@msq: Z kilkoma punktami się nie zgadzam. Ogólnie prowadziłem projekty i na postgresie i SQL Server i ten drugi zawsze wygrywa. SQL z Postgresa nawet nie spełnia wymagań ISO zapytań SQL (np. niedziałające polecenie MERGE).
  • Odpowiedz
@msq: Niestety realizuję się bardziej w praktyce niż w teorii i na dzień dzisiejszy nie mam na to czasu. Nie przeczytałem nawet tego artykułu całościowo ale jak przejrzałem częściowo to wychodzą głupoty.

Kolejny przykład to nieścisłości to aggregate functions - można jak najbardziej je robić w SQL Server i dodatkowo tworzyć Assambley w .NET co daje o niebo większe możliwości niż w postgres. To samo tyczy się typów (można napisać swoje i dołączyć jako assembley z .NET).

Do tego co napisałem wcześniej - to brak komendy Merge zabił mi raz projekt w Postgresie i musieliśmy zmieniać
  • Odpowiedz