Wpis z mikrobloga

Chciałbym pójść na studia informatyczne. Aktualnie kończę "Elektryk" w zawodzie t.informatyk. Dalej definitywnie chciałbym iść w stronę programowania, inżynierii oprogramowania i potomnych. Z systemów jestem noga, poza moim routerem z OpenWrt nie obsługuję żadnego urządzenia i nie kręci mnie to.

Pytanie brzmi: czy z przedmiotami obowiązkowymi oraz rozszerzoną maturą z matematyki (wyniki w stopniach zadowalających, w matematyce czuję się dość pewnie) jestem w stanie dostać się na studia na Politechnikę Białostocką? Czy są na Wykopie jakieś osoby studiujące ten kierunek na tej uczelni i są w stanie mi powiedzieć jakie były progi punktowe (mniej więcej)?

Mam jeszcze czas na zmianę deklaracji i myślałem o "dorzuceniu" informatyki do zdawanych przedmiotów. W takim wypadku musiałbym jeszcze poprzypominać sobie funkcje obsługujące pliki, ponieważ widziałem, że w ostatnich latach było takich zadań dość sporo.

#pytanie #studia #informatyka #matura #jasiepytam #bialystok
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czuraj: 5 lat temu z wynikami 'zadowalającymi' z matmy szło się dostać na informatykę, dzisiaj nie wiem :P ale życzę powodzenia. Ps. ogółem to odradzam polibudę, np. dzisiaj poszedłem spać o 7, a o 10 już szedłem na uczelnię z projektem :P
  • Odpowiedz
@czuraj: dostaniesz się bez klopotu, poziom na PB nie jest jakis wysoki... W tamtym roku przyjeto z 200 osob, jest wielu, ktorzy nawet matmy rozszerzonej nie zdawali.
  • Odpowiedz
@czuraj: jeśli ogarniasz matme rozszerzoną to spokojnie się dostaniesz na infe na PB. Ludzie co roku są przyjmowani hurtowo ( do 300) co innego jak połowa odpada po 1 sem.

1 sem to praktycznie czysta matma (analiza, dyskretna, algebra), 2 sem fizyka i elektronika, normalna infa rozpoczyna się na 3 sem.

Jeśli chodzi o programowanie to radzę Ci przez wakacje samemu ogarnąć C/cpp jeśli ich nie znasz bo na Podstawach
  • Odpowiedz
@cofko: Co do poziomu to jestem akurat świadomy. Jednak aspiracji na studia poza Białymstokiem chwilowo mieć nie mogę. Skoro tak mówisz, to nieco mi ulżyło.

@neufrin: Na pewno będę musiał jeszcze podszkolić poziom rozszerzonej przed pójściem. Teraz skupiam się na zadaniach Kiełbasy i tok rozumowania mam dobry. Z fizyką też nie powinno być problemu, bo przez edukację w technikum szła również bardzo dobrze. Co do C++/C - niby
  • Odpowiedz
@czuraj: Podstawy programowania kończą się projektem, w którym napisać obsługe biblioteki/wypożyczalni filmów/firmy kurierskiej, a tak naprawdę chodzi o zaimplementowanie w C listy jedno lub dwu kierunkowej
  • Odpowiedz