Hej,
Dziwna sprawa, w piątek ktoś próbował mi się włamać na fb i zresetować moje hasło za pomocą e-mail.
Dziś powtórka, lecz ten ktoś zalogował się za pomocą adresu e mail pomocniczego, który miałam podany na fb jako dodatkowy, zresetował hasło kodem, który przyszedł na ten dodatkowy mail… cały czas miałam włączone logowanie dwuetapowe za pomocą SMS. Dezaktywowałam konto na fb, chcąc zostawić tylko messengera, ktoś mi może wyjaśnić jak to się
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@uefaman: sprawdź jeszcze w przeglądarce na komputerze czy nie masz zostawionej zawartości w polu do wprowadzania wiadomości w tej rozmowie. Jeśli nie to wyjdź z aplikacji, wymuś jej zatrzymanie i wyczyść dane aplikacji. Zaloguj się ponownie do aplikacji Messenger i sprawdź czy zniknęła ta informacja o "wersji roboczej" :)
  • Odpowiedz
  • 0
@strusmig: piszę z tą osobą dalej, a jak wejdę po chwili do messengera, to i tak jest wersja robocza :) no cóż, może w następnym update to poprawią
  • Odpowiedz
#messenger

Hej, czy jest jakaś opcja na usunięcie wysłanych wiadomości na messengerze tak, żeby odbiorca nie dostał powiadomienia?
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@medzi8 nie. Może edytowanie wiadomości i wpisanie np. Kropki zamiast treści pełnej by pomogło. Ale wtedy ktoś widzi, że była inna wiadomość a teraz kropka jest
  • Odpowiedz
@pokaczw nie usuwam, bo boję się, że stracę wszystkie zdjęcia, bo ja w porównaniu do Papa nie dostałam nowej szyfrowanej konwersacji, tylko scaliło mi szyfrowaną i nieszyfrowaną w jedną
  • Odpowiedz
#szyfrowanie #kryptografia #facebook #messenger

Na fali wdrażanych ostatnio aktualizacji wprowadzających szyfrowanie end-to-end na Messenger, mógłby mi ktoś obeznany w temacie wyjaśnić pewną kwestię?

Mianowicie:
Załóżmy scenariusz, że posiadam laptopa i telefon. Na obydwu urządzeniach mam wyłączone zapisywanie wiadomości w lokalizacji zdalnej ("bezpieczna pamięć", jak nazywa to Facebook). Jak rozumiem, oznacza to, że konwersacje prowadzone na jednym urządzeniu, nie będą widoczne na drugim, z powodu właśnie tej
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lech1991 Szyfrowanie end-to-end polega na tym, ze wiadomość przed wysłaniem jest szyfrowana na twoim urządzeniu, przesyłana na serwer i deszyfrowana dopiero na urządzeniu odbiorcy. W procesie najpierw wykorzystana jest wymiana kluczy miedzy dwoma osobami (Diffie-Hellman), po ustaleniu klucza szyfrowana jest danym algorytmem i odszyfrowywana tym samym kluczem o odbiorcy. Chociaz znajac standardy facebooka, uwazam że to wielka ściema, ze na messengerze jest stosowane end-to-end
  • Odpowiedz
@lech1991: to "wylaczone zapisywanie w lokalizacji zdalnej" oznacza ze kopia wiadomości nie jest zachowywana u facebooka. W twoim przypadku nie zniknie, będzie w magazynie na obu urządzeniach.
  • Odpowiedz