@paramyksowiroza: Bardzo ładnie. Gruzińska kuchnia jest zajebista.
@Malbor: Gotuje w wodzie jak pierogi. Ale w środku ma pyszny rosołek i mięso.
Ogólnie, robi się je z surowego mięsa do którego ściera się cebulę, dodaje posiekany pęczek natki z pietruszki i dość sporo bulionu.
Konsystencja takiego farszu jest taka mniej więcej jak kisiel.
Ale dzięki temu podczas gotowania chinkali, mięso gotuje się w tym dodanym bulionie i wychodzi pyszny "rosołek".
Dlatego podczas jedzenia chwytasz za ten gruby fragment
Ogólnie, robi się je z surowego mięsa do którego ściera się cebulę, dodaje posiekany pęczek natki z pietruszki i dość sporo bulionu.
Konsystencja takiego farszu jest taka mniej więcej jak kisiel.
Ale dzięki temu podczas gotowania chinkali, mięso gotuje się w tym dodanym bulionie i wychodzi pyszny "rosołek".
Dlatego podczas jedzenia chwytasz za ten gruby fragment
Wiecie, mam pewien dysonans poznawczy obserwując imigrantów pracujących w polskich sklepach.
Z jednej strony fajnie, że są zagraniczni ludzie których można wykorzystać do takiej pracy, bo inaczej byłyby braki personalne.
Ale z drugiej strony jeśli już pracuje się w sklepie to należałoby znać asortyment który takiego pracownika otacza.
I o ile z moich doświadczeń wynika, że Ukraińcy przynajmniej się starają, to pozostałe narody wolą tkwić w nieświadomości.
Nieopodal mnie znajduje się taki dość spory sklep - taki supermarket. Czasami tam chodzę, jeśli mam po drodze.
Z jednej strony fajnie, że są zagraniczni ludzie których można wykorzystać do takiej pracy, bo inaczej byłyby braki personalne.
Ale z drugiej strony jeśli już pracuje się w sklepie to należałoby znać asortyment który takiego pracownika otacza.
I o ile z moich doświadczeń wynika, że Ukraińcy przynajmniej się starają, to pozostałe narody wolą tkwić w nieświadomości.
Nieopodal mnie znajduje się taki dość spory sklep - taki supermarket. Czasami tam chodzę, jeśli mam po drodze.
@maegalcarwen: Ten sklep to w ogóle jakiś inny wymiar. Pół roku temu niechcący rozmawiałem z kierowniczką.
Musiałem wykłócać się z kasjerką, że policzyła mi za mało za zakupy. Słowo honoru!
Za cały wózek zakupów wyszło jej jakieś 20 - 30 złotych.
Nawet jej do głowy nie przyszło, że taka ilość towarów powinna kosztować więcej.
No więc powiedziałem jej "chyba Pani żartuje, sama herbata którą kupiłem kosztuje
Musiałem wykłócać się z kasjerką, że policzyła mi za mało za zakupy. Słowo honoru!
Za cały wózek zakupów wyszło jej jakieś 20 - 30 złotych.
Nawet jej do głowy nie przyszło, że taka ilość towarów powinna kosztować więcej.
No więc powiedziałem jej "chyba Pani żartuje, sama herbata którą kupiłem kosztuje
- 2
@paramyksowiroza: Alem się uśmiała ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wesoło macie w tej Warszawie, no nic, kierownik sklepu popełnił błąd ale chyba był bez wyjścia jeśli tak już się stało.
Zainstaluj może tłumacz mowy, weź telefon, ustaw na głośnik i przetłumaczy z polskiego na cing-ciang-ciong, wszyscy będą zadowoleni.
Przypomniałeś mi akcję w sklepie z chińskim badziewiem sprzed lat. Kupiłam ładny, tandetny zegarek, stoję przy kasie, zapłaciłam i nie zdążyłam założyć na rękę jak się rozleciał.
Pokazuje chińczykowi, on go bierze, coś dociska i mówi - Naplawione! I oddaje, hahaha, kurde :D
Więc ja go dotykam, znów
Zainstaluj może tłumacz mowy, weź telefon, ustaw na głośnik i przetłumaczy z polskiego na cing-ciang-ciong, wszyscy będą zadowoleni.
Przypomniałeś mi akcję w sklepie z chińskim badziewiem sprzed lat. Kupiłam ładny, tandetny zegarek, stoję przy kasie, zapłaciłam i nie zdążyłam założyć na rękę jak się rozleciał.
Pokazuje chińczykowi, on go bierze, coś dociska i mówi - Naplawione! I oddaje, hahaha, kurde :D
Więc ja go dotykam, znów
Dziś polecam domowe tacos!
#gotujzwykopem
#gotujzwykopem
@paramyksowiroza: ale potężne jajo
każdy plusuje potężne jajo
każdy plusuje potężne jajo
Może się komuś przyda kod rabatowy do https://ostry-sklep.pl/ :
#gotujzwykopem
Przy okazji zapraszamy Cię do ponownego odwiedzenia naszego sklepu . Chcemy to zrobić oferując Ci kod rabatowy 6% na wszystkie produkty w naszym sklepie. Kod jest wielokrotnego użytku - możesz podarować go również swoim znajomym. Wystarczy że przy składaniu zamówienia wpiszesz ten kod : powrotny6reg (kod ważny na zakupy w sklepie, nie przez Allegro!).
#gotujzwykopem
@ChareimUu: Niby możesz, to w końcu pierożek. Ale samosy to IMO jedna z niewielu wegetariańskich potraw, w których nie czuć braku mięsa.
Chodź na zimowy spacer, mówili.
Będzie fajnie, mówili.
Wcale nie jest aż tak zimno, mówili...
#psy #smiesznypiesek
Będzie fajnie, mówili.
Wcale nie jest aż tak zimno, mówili...
#psy #smiesznypiesek
@paramyksowiroza: Łojejciu jaka bidula
@paramyksowiroza: Drama Queen
Pierwszy raz w życiu kupiłem sobie węgierskie salami z osła.
Polecam, bo jest niesamowite w smaku.
Wcześniej o salami wiedziałem tyle co nic. Teraz wiem, że węgierskie salami z osła jest surowe w środku.
#gotujzwykopem #jedzzwykopem
Polecam, bo jest niesamowite w smaku.
Wcześniej o salami wiedziałem tyle co nic. Teraz wiem, że węgierskie salami z osła jest surowe w środku.
#gotujzwykopem #jedzzwykopem
@lunga: Ja kupiłem w warszawskim Blue City, na jarmarku świątecznym na "stoisku węgierskim".
Ale na paragonie jest adres ich sklepu stacjonarnego: Sklep węgierski PAPRYKA, ul. Zwycięzców 22, Warszawa
Ale na paragonie jest adres ich sklepu stacjonarnego: Sklep węgierski PAPRYKA, ul. Zwycięzców 22, Warszawa
Test kamienia do pizzy nr 2. Tym razem udało mi się wyciągnąć z pieca coś w miarę okrągłego i z bardziej wyrośniętymi brzegami. Mam wrażenie, że to zmierza w dobrym kierunku, choć w temacie pizzy jestem początkujący.
#gotujzwykopem #pizza
#gotujzwykopem #pizza
- 19
@paramyksowiroza: trawy ci naleciało
@paramyksowiroza jest gitara. Od siebie mogę polecić folię aluminiową pomiędzy granitem a blachą. Zawszę trochę więcej stopni na kamieniu
Gorąco polecam znalezisko https://www.wykop.pl/artykul/6369747/dokarmiaj-ptaki-z-glowa/ opublikowane przez @aaadam91 oraz @powsinogaszszlaja.
Mam nadzieję, że stanie się centrum wiedzy o dokarmianiu ptaków zimą!
Mam nadzieję, że stanie się centrum wiedzy o dokarmianiu ptaków zimą!
Domowa zupka w stylu wonton - świetna na obecną pogodę!
#gotujzwykopem
#gotujzwykopem
@paramyksowiroza: to mowisz ze nawrezucales pierogow do rosolu
@Wredna_pomarancza: Sam robiłem, obejrzałem parę przepisów, najbliżej będzie chyba ten:
https://www.youtube.com/watch?v=5dvBzMynor4
(choć drobiazgi robiłem po swojemu)
https://www.youtube.com/watch?v=5dvBzMynor4
(choć drobiazgi robiłem po swojemu)
@maegalcarwen: No bo do końca XVIII wieku praktycznie w ogóle nie dodawało się kapusty i bigos był z samym mięsem zakwaszanym octem lub cytryną.
Potem zaczęto dodawać kapustę i tzw. "Bigos z kapustą" stał się tym, co obecnie znamy pod nazwą "Bigos staropolski", co jest zabawne samo w sobie.
A potem proporcje zaczęły się zmieniać.
Jeszcze w "Kucharzu Warszawskim" z 1889 roku jest podział na bigosik i bigos z kapustą
Potem zaczęto dodawać kapustę i tzw. "Bigos z kapustą" stał się tym, co obecnie znamy pod nazwą "Bigos staropolski", co jest zabawne samo w sobie.
A potem proporcje zaczęły się zmieniać.
Jeszcze w "Kucharzu Warszawskim" z 1889 roku jest podział na bigosik i bigos z kapustą
@Artic: Wybacz, kumplu, ale poza winem, śliwkami i kiełbaską, wszystko już jest w garze.
Komentarz usunięty przez autora
@paramyksowiroza: no i podstawowe pytanie, czy masz Pan brodę? Bez na pewno nie wyjdzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czekam na efekty, powodzenia!
Czekam na efekty, powodzenia!
- 2
@paramyksowiroza: polskie kapary?
@lipson: No, mniej więcej. Jedzone na surowo przypominają takie stare, dobre, ostre rzodkiewki z dodatkiem wasabi.
@sommerfeld, przekaż proszę moje wyrazy uznania dla Ayako, bo te ogórki są niesamowite!
#gotujzwykopem
#gotujzwykopem
@paramyksowiroza: nie chciało mi się spisywać ilości, na freestylu to robiłem. A znajomym wysłałem filmik Ayako.
No jest biały ocet balsamiczny, ze dwa lata temu odkryłem. Miałem gdzieś stare menu Daniela Humma z Madison Eleven Park w wersji cyfrowej i tam Daniel nawalał do wszystkiego ten ocet. Aboslutny sztos, najlepszy ocet jaki jest - zawsze muszę mieć w kuchni i już chyba 4 czy 5 butelka leci: https://kreta24.pl/pl/p/Winny-ocet-balsamiczny-bialy-250ml/934
No jest biały ocet balsamiczny, ze dwa lata temu odkryłem. Miałem gdzieś stare menu Daniela Humma z Madison Eleven Park w wersji cyfrowej i tam Daniel nawalał do wszystkiego ten ocet. Aboslutny sztos, najlepszy ocet jaki jest - zawsze muszę mieć w kuchni i już chyba 4 czy 5 butelka leci: https://kreta24.pl/pl/p/Winny-ocet-balsamiczny-bialy-250ml/934
@Mirkosoft: Dzięki za info!
A co do ogórków, też pewnie pokombinuję :)
A co do ogórków, też pewnie pokombinuję :)
- 257
W imieniu @MG78 zapraszam Was do znaleziska Kubańska SZARPANA WOŁOWINA - ROPA VIEJA | Kuchnia MG78
Dlaczego tym razem ja wołam?
Wyjaśnienie znajdziecie w tym komentarzu
Dlaczego tym razem ja wołam?
Wyjaśnienie znajdziecie w tym komentarzu
- 317
Jeśli chcesz aby Cię nie wołać to zaplusuj tu.
@MG78: jakie k---a błogosławieństwo do wołania? Idź się w czerep walnąć. Te listę usuwaj i se twórzcie nową z tych piętnastu osób, które chcą być wołane do filmików z gotowania, bo nie chcą ci dać suba na yt z dzwoneczkiem albo stronę odwiedzać raz na miesiąc
Wiecie, kiedy człowiek czuje się staro?
Gdy oznaczając przetwory pomyli się o dekadę.
#gotujzwykopem #gimbynieznajo i trochę #heheszki, ale na smutno...
Gdy oznaczając przetwory pomyli się o dekadę.
#gotujzwykopem #gimbynieznajo i trochę #heheszki, ale na smutno...
- 14
@seraph88: To teraz sobie wyobraź, że e-maile mają już 50 lat...
Mirki, marynowaliście kiedyś kurki? Ile stosujecie octu do wody?
Przepisy w sieci są bardzo różne od 1:2 poprzez 1:3 do 1:4.
Chciałbym, żeby przetrwały do Świąt, ale nie chcę też całkowicie zamordować ich smaku.
Macie jakieś sprawdzone przepisy?
#gotujzwykopem
Przepisy w sieci są bardzo różne od 1:2 poprzez 1:3 do 1:4.
Chciałbym, żeby przetrwały do Świąt, ale nie chcę też całkowicie zamordować ich smaku.
Macie jakieś sprawdzone przepisy?
#gotujzwykopem
@Herbaciany_Kliper: OK, dzięki za odpowiedź!
@paramyksowiroza: nie robiłam, ale chyba jest na nie przepis na smacznapyza, brałam od niej przepisy na marynaty i były dobre.
Chyba mam nowego kumpla!
Bardzo smaczna, choć trochę kaloryczna ze względu na dużą ilość sera.
#gotujzwykopem
Mogę dać nawet tutaj, choć uprzedzam, że przepisów na tę zupę jest naprawdę sporo i bardzo się od siebie różnią.
Potrzebujemy:
- 1 litr bulionu/rosołu
- 1/2-1 główkę czosnku (obecnie czosnki mają bardzo różne rozmiary, więc jako całą główkę przyjmuję jakieś 40 g. jeśli chcemy, żeby zupa była