Bo będę jutro sos pomidorowy gotował i tak sobie myślałem, że wrzucić łodyżki do garnka, żeby się pogotowały, to by może ten fajny aromat przeszedł. Przeczytałem gdzieś kiedyś, że te łodygi trujące są trujące. Prawda to?
@Glacial: > Okazuje się jednak, że nawet spożywając dojrzałe pomidory, możecie się zatruć. Eksperci twierdzą bowiem, że przytwierdzone do nich liście oraz łodygi, wykazują silnie trujące właściwości. Jeśli do tej pory je spożywaliście, koniecznie zmieńcie swoje nawyki.
Co prawda, spożywanie liści i łodyg pomidorów, nie wywołuje poważnych chorób, takich jak na przykład nowotwór, jak jeszcze niedawno spekulowano, to może zaszkodzić waszemu organizmowi i skończyć się pobytem w szpitalu.
Plusujecie gujawę (guavę). Nikt nigdy nie plusuje gujawy. A to dość ciekawy owoc. Nie jest praktycznie słodki, ale potrafi mieć taki bardzo delikatny i miły zapach i posmak, niczym poziomki. Gorzej tylko z pestkami, bo są zmieszane z miąższem więc się je je, niby są małe (średnica 1-2mm) ale bardzo twarde. Bardziej mi ten owoc w Indiach smakował ale tu gdzie jestem też jest okey.
#krakow
źródło: comment_1635520417SBOOs3jKs2reXupGBWOPlz.jpg
Pobierzźródło: comment_16355204712lXmhhjnI4FhyscTub659M.jpg
Pobierz