@cassiopei: odpowiednia laminacja i fermentacja w punkt na każdym etapie. Ale niestety takie jak ten nie zdarzają się jeszcze zadowalająco często ( ͡°ʖ̯͡°)
Mireczki poszła mi opona, wymieniłem ja na zapasowke która ma 195/65/R15 a pozostałe opony to 195/55/R15 czy mogę na niej przejeździć do pracy kilkanaście kilometrów do wtorku? Czy auto musi iść w odstawkę? :/
Dzisiejszy wypiek: Pszenny na zakwasie z dodatkiem maki pełnoziarnistej, 75% hydracji. Jakieś porady żeby bochenek nie spłaszczał się w czasie pieczenia? #chleb #pieczzwykopem
Czy drożdże z fotki nadadzą się do zrobienia piwka z brewkitem Bitter od Finlandii? Mam jeszcze dodatkowo granulat odmiany Saaz, dochmielac nim na zimno?
@MacQ21: Super, dzięki. Mam pomieszczenie z około 16-17*C, więc myślę że się nada. Warto chmielić w woreczku muślinowym? Bo ciężko będzie z odfiltrowaniem.
Chciałbym zrobić sobie box/komorę fermentacyjną do garowania chleba. Temperatura jaką musiałbym w nim utrzymać to jakieś 27-28 stopni C. Myślałem o pudle styropianowym i przewodzie grzewczym jak do terrarium, ale nie wiem jak mógłbym sterować jego praca żeby trzymał temp. Może ktoś ma jakieś bardziej sensowne rozwiązanie?
@vostok: wentylacja raczej nie ma dużego znaczenia. Chodzi mi o coś małego, na 2-3 bochenki. Wymiary to byłoby coś około 100x40x50 cm. Fermentacja przy tak małych ilościach wytwarza bardzo małe ilości ciepła, w sumie nie robią różnicy.
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #cukiernictwo #gotujzwykopem
źródło: comment_16437126358g7lmD6ACAHZmgFGQSV92G.jpg
Pobierz