Co tam mircy na garach? U mnie ne IPA na mosaic, citra i galaxy. 150g na hop stand i tyle samo na cicha. Drożdże FM55. Pozdro! #piwowarstwo #piwo #browarpajonk
@moxie: 75% pilz, 15 pszenica, 10% płatki owsiane. 67 Stopni - 40 min, 72 stopnie - 15 min, wygrzew. Gęstwa po us05. Zacząłem od 15 stopni i stopniowo do góry. Dodatki 0,7 kg lakto na ostatnie 15 min, 0,3 g soli na litr, sanprobi kettle sour 24 h całe opakowanie. Na cichą ok 10 dni mango 1,7kg na 21l. Mango można śmiało wrzucić więcej.
@jasiek13: lakto nie trzeba wcześnie wrzucać. BLG mierzysz przed wrzuceniem lakto i po. Zobaczysz ile Ci podbiło. No i przy końcowym odczycie po fermentacji musisz odjąć tyle blg ile dało Ci lakto. 2/3 blg musisz z lakto dać, żeby ładnie się zgrało z kwaśnością z plantarum. Gushingu nie ma - filtrowane przez hopspider + ponczocha + 2 dni cold crasha na strychu. Wysycenie co2 na poziomie 2,1. Pozdrawiam!
Miraski szybkie pytanie dotyczące zadawania drożdży dolnej fermentacji. Chcę piwo fermentować w 10 stopniach. Zadawać drożdże właśnie w takiej temperaturze czy mogę np. 18 i włożyć fermentor do lodówki gdzie jest 10 stopni? #piwowarstwo
#piwowarstwo Mirki fermentuje piwo z pulpą mango (dodałem 900g alfonso na 7 litrów piwa na cichą) ile dodać chmielu na zimno (w gramach na litr) żeby nie przykryć aromatu mango?
Wjeżdżam na chodnik żeby ustąpić typowi miejsce na ulicy i zostałem strąbiony, po czym otwiera szybę i pretensje, że poruszam się po drodze bez odblasków
I tak to właśnie nasi kochani rodacy interpretują niektóre przepisy
@Stekso_: jesteś pieszym w strefie zamieszkania. Może Ci naskoczyc, a nie trąbić. Choć fakt, coś świecącego mogłoby być przydatne, od tak - dla twojego zdrowia.
@mike-mo: sanprobi cała paka na 24h w 35 stopniach. Przynajmniej ja tak robiłem. Kettle sour, pozniej normalne gotowanko. Polecam. Jak chcesz mocarza kwasa to wydluz czas zakwaszania, mi tyle starczało.
Czołem Mirki. Zbieracie gęstwe po kwasach z kettle sour, czy szkoda zachodu z uwagi na pH? Macie jakieś doświadczenia, ktoś testował takie drożdże? #piwowarstwo
@wertychochlik: coz. Ja ostatnio pobralem i zrobilem lekka APA na takich drozdzach. Piwo wyszło smaczne, ruszylo ladnie i odfermentowalo do konca. Fakt byl taki ze wlasciwie zqdalem gestwe swieza.
Mirki piwosze. Powiedzcie mi. Czy ja nie mam po prostu gustu piwnego, czy te piwa kraftowe to gówno rozpuszczone w chmielu i nie da się pić tego? No ja pindole. Jakie to piwo jest ohydne. Od dzisiaj piję tylko książęce #piwo #piwowarstwo #kraftowegowno
No i 5ta i 6ta warka na kociolku za mną. Double IPA 18blg Amarillo, mosaic i cytra. Druga warka Juicy Sour zakwaszane sanprobi z lakto i solą. Myślę nad mixem marakui i guawy. #piwo #piwowarstwo #browarpajonk
Siemano rolkowe świry. Pytanko standardowe. I tak wiem, muszę jechać i przymierzyć, albo kupić i najwyżej odesłać. Rolki posiadam, oxelo z decathlona. W tę lato chciałbym kupić coś porządnego, gdyż nie jestem zadowolony z trzymania stopy w tych rolkach. Co polecacie w przystępnej cenie? Nie chce używek. No i zawsze jeździłem na 4 kółkach. Pchać się w 3? Rolki do jazdy po mieście, choć trasy też chciałbym robić. Na rolkach jeżdżę od
Zwrotnosc jest na takim samym poziomie jak przy 4x80?
@hubi-hubi: Jup, różnice będą jak zaczniesz jeździć po schodach. 3x90 to za małe koła albo inaczej, to dobre koła dla lekkiej i niższej osoby, a 3x110 za duże na miasto i trzeba więcej kondycji no ale się #!$%@?. xD
Siema! Robił ktoś z was kiedyś sour IPA? Jak chmielic? Chmielic coś na goryczka czy tylko cicha? Mam zamiar użyć probiotyku do zakwaszania. #piwowarstwo #browarpajonk
Mirki. Pomocy. Jakiś dziwnie mi się rozwarstwila gestwa. US 05 zebrana z 12 BLG ale. Fermentacja po 10 skończyła na 2 blg. Chcę dorzucić gestwy do 20blg IPY. Co to jest to na tafli piwa? #piwowarstwo #browarpajonk
@hubi-hubi Pianka. Te pęcherzyki utrzymują drożdże na powierzchni. Przemywałeś? Wszystko wygląda ok. Wstaw do lodówki i opadnie wszystko. Zlej płyn i zadaj ile trzeba.
@hubi-hubi nie przemywaj, nie ma powodu by to robić, ryzykujesz tylko zakażeniem. Rozwarstwienie jest normalne i oznacza, że drożdżaki jeszcze odrobinkę dojadly po przelaniu do słoika (drożdże górnej fermentacji nomen omen)
Jak tam miraski? Co w garach było gotowane przez weekend? U mnie NZ ale. Następna warka 100ibu IPA ponad 20 blg. Zacierane na dwa razy będzie. Zobaczmy wydajność hopstoppera. Warz gar! #piwowarstwo #piwo #piwnahipsterka #browarpajonk
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: a gdzie słyszałeś, że Braumeister jest lepszy? Taki 20 L kosztuje 6,5k a Grainfather 30L za ok 3,5k. Jest w zestawie świetna chłodnica przeciwbieżna, a schemat zacierania można skopiować za pomocą aplikacji beersmith do kociołka. Braumeister był chyba pierwszy na rynku, który wprowadził taki sprzęt na rynek i jest on już nieco przestarzały w porównaniu do konkurencji, nie wspominając o astronomicznej cenie.
No hejka piwne swiry. W końcu dotarł! Jaram się jak żul na promocji Harnasia. W niedzielę pierwsze warzenie. #piwowarstwo #chwalesie #piwo #browarpajonk
źródło: comment_15842803368sYxl4Rat9akTd8UzFph8U.jpg
Pobierz