Wpis z mikrobloga

@moxie: 75% pilz, 15 pszenica, 10% płatki owsiane. 67 Stopni - 40 min, 72 stopnie - 15 min, wygrzew. Gęstwa po us05. Zacząłem od 15 stopni i stopniowo do góry. Dodatki 0,7 kg lakto na ostatnie 15 min, 0,3 g soli na litr, sanprobi kettle sour 24 h całe opakowanie. Na cichą ok 10 dni mango 1,7kg na 21l. Mango można śmiało wrzucić więcej.
  • Odpowiedz
@hubi-hubi: czemu lakto na ostatnie 15 min? żeby mieć rzetelny odczyt BLG i zdążyło się zdezynfekować? Miałeś już obcykaną dobrze ilość tak żeby nie przesadzić?

Wyszło bez gashingu? Miałem problem z tym przy mango.
  • Odpowiedz
@jasiek13: lakto nie trzeba wcześnie wrzucać. BLG mierzysz przed wrzuceniem lakto i po. Zobaczysz ile Ci podbiło. No i przy końcowym odczycie po fermentacji musisz odjąć tyle blg ile dało Ci lakto. 2/3 blg musisz z lakto dać, żeby ładnie się zgrało z kwaśnością z plantarum. Gushingu nie ma - filtrowane przez hopspider + ponczocha + 2 dni cold crasha na strychu. Wysycenie co2 na poziomie 2,1. Pozdrawiam!
  • Odpowiedz