Mirunie. Siadajcie do stołu. Dzisiaj gulasz z kurzych serduszek, cebuki i koperku z kaszą gryczaną i ogórkami na słodko. #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem
Mój Exterminator double AIPA jest już na burzliwej 9 dzień. Z 21blg zeszło do 6.5 i ... zacząłem się zastanawiać co dalej. Zakładając, że fermentacja już się zakończyła, cukromierz mam poprawnie wskazujący itp czy jest jeszcze sens wsypania jednej saszetki drożdży na zejście do 2-4 ? Burzliwa idzie w temperaturze 19', wystartowałem ją z gęstwy zebranej z poprzedniej aipy 16blg. Jak spróbowałem młodego piwa z tej próby to smakuje jak ciepły Delirium
@castor_troi: 6,5 z 21 to nie jest tragicznie, może być że już odfermentowało. Wrzucanie paczki suchych drożdży nic nie da, warunki są mało sprzyjajjące do podjęcia pracy. Ewentualnie można się zastanowić nad dodaniem trochę drożdży z pracującego piwa, jak prowadzisz jakąś fermentację równolegle.
Przy tak mocnych piwach warto zadbać o niższą temperaturę otoczenia - zazwyczaj fermentacja rusza z kopyta i w środku bywa 3-5C więcej niż na zewnątrz. A fermentowanie
@get_connected: Tylko podaj dane w umowie te same co na umowie z poprzednim operatorem. Ja ostatnio przenosilem z tmobile i wpisalem niestety inny adres zamieszkania. Tmobile wyslal im odmowe przeniesienia... niepotrzebna strata czasu
Hej Mirki, Dzisiaj zrobiłem wspominaną wcześniej kanapkę z pulled porkiem i konfiturą z czerwonej cebuli, do tego dodatki, ziemniaczki pieczone, pomidorki i kukurydza zgodnie z podpowiedziami @niktinnynizja @gagit @Hank85. Bułeczki piekłem z ciasta drożdżowego z dodatkiem smażonej cebuli. Do drożdży dodałem mojego własnej roboty piwa AIPA, to nadało bułeczce innego wymiaru:) Oczywiście piwa nie zabrakło, żeby wlać do szklanki. Generalnie 31 urodziny perfekcyjne, na żadnym talerzu nie pozostał
@boa_dupczyciel @BrowarPERUN: zlewam do rondelka i calosc do gara. Hmmm wężyk powiadacie... jeśli tak to. zaczne go podłączać. Czym grozi napowietrzanie w tym momencie?
@BrowarPERUN: z literatury wiem ze mokry karton wychodzi przy zlewaniu na cichą, w tym momencie jeszcze nie słyszałem o negatywnym napowietrzaniu. Kurcze chlopaki, a jak to powiązać z napowietrzeniem brzeczki przed zadaniem drożdży?
@sradam: ja mam na to patent, mam drugą bambusową matę i zawsze ją wsadzam przed robieniem w kawałek folii do pieczenia, wtedy jak po nałożeniu ryżu na nori odwracam całość, delikatnie przemyję gąbką z wodą folię i kładę ryżem do dołu - nic mi się nie przyklei :)
Chciałbym się w tym roku wybrać samochodem do Toskanii... W związku z tym szukam noclegów. Znacie może jakieś dobre strony gdzie można znaleźć i zarezerwować noclegi w Toskanii. A może ktoś z was był i poleca jakieś kwatery? Może macie jakieś rady na co zwracać uwagę, czego unikać itp.?
@Adamus_xxx: 2 lata temu kupiłem 5 nocy w Tirrenia, Grand Hotel Golf. Przez booking wyszło chyba za 250pln/dzien za dwie osoby ze śniadaniami. Podróżowaliśmy do Cinque Terre, Florencji, Pizy, Lucca, Volterra. Każdego dnia było co robić, a jak jakimś sposobem byliśmy w Tirreni to korzystaliśmy z publicznej plaży + jakieś późne wieczorne kolacje ze śpiącym rocznym dzieckiem w spacerówce :) Chicho i spokojnie, mało ludzi. Po 5 dniach na drugą
Hej Mirki, z okazji moich nadchodzących urodzin robię imprezę z jedzeniem i zastanawiam się nad menu a konkretnie nad kanapką/burgerem z pulled porkiem. Chce wszystko zrobić sam, nie korzystać z gotowych rozwiązań. Dlatego już dzisiaj marynuje mięso, w sobotę od rana pieczenie wieprzowiny w 100', w sobotę rano zrobię sam bułeczki/bagietki z duszoną cebulą. No i najważniejsze, szukam inspiracji na dodatek do środka + dodatek na talerz. Niestety sam nie zrobię frytek
@niktinnynizja @gagit @Hank85: właśnie wróciłem z zakupów (auchan, makro) Kupiłem ziemniaczki i kukurydzę, ta druga obecna dopiero w makro pod postacią gotowaną, zapakowaną w worku ... zobaczę w sobotę jak po podgrzaniu będzie smakować, co do letniej dopiero zerwanej kolby nie miałbym wątpliwości, ale kto wie jak witaminy E wpływają na smak takiej pakowanej gotowanej kukurydzy.. Ale pomysły mega! Wrzucę fotę po wszystkim.
czy ktos kiedys aplikowal o odszkodowanie za lot opozniony o 3h? chodzi o #germanwings nie wiem jak aplikowac o to bez zadnych firm posredniczacych bo koszą niezle prowizje #podroze #loty #uk #niemcy #podroze #odszkodowanie #pomocy
@potocko: ja właśnie korzystałem z firmy, udało im się uzyskać odszkodowanie w formie vauchera zniżkowego na następne loty, generalnie lipa bo miałem nadzieję na pieniądze...+ taki, że vaucherem nie musiałem się dzielić z tą firmą ...
@potocko: Wracaliśmy z Kolumbii do Berlina liniami United Airlines, przesiadka w NYC. W NYC była taka sytuacja, że nasz samolot był już podstawiony pod bramkę, ale nagle został przemianowany na kurs do chyba... Orlando, bo tamten nawalił i nie przyleciał na czas do NYC. Firma, z której korzystaliśmy do odzyskania odszkodowania stwierdziła, że linie są spoza EU i dochodzenie sądowe jest trudne, postanowili załatwić sprawę korespondencyjnie i udało się zdobyć
@kendo: zazdroszczę, jakieś 10lvli temu wybrałem się do Narwiku autostopem i była to jak do tej pory jedna z najlepszych przygód ( ͡°ʖ̯͡°) Kurcze ta mentalność Norwegów... pamiętam, że za miłą rozmowę w aucie chcieli niemal wydawać za mąż swoje córki :)
Mirki, Był ktoś w USA? Rozglądam się za biletami i nie wiem jaka jest sensowna kwota, za którą warto byłoby je kupić. Zamknę się w 3 tys. zł w dwie strony za osobę dorosłą?
@macentos: Ja się wybrałem do USA w lutym 2015, bilet kupiłem 10/2014 z okazji znalezionej dzięki fly4free, zapłaciłem za WAW-TXL-NYC-TXL 1050zł w dwie strony. Datę powrotu ustawiłem sobię na 2tyg później i szybko zabookowałem przez google flights przelot z NYC do LA, a później SF - NYC, za 300$ wszystko. Polecam takiego tripa :) W zimie Nowy Jork był mega mroźny ale też był plus za to, że mnie turystów.
Odpaliłem właśnie to swoje AIPA pierwsze co to zejść nie chciało z BLG poniżej 4. Za mocno przelałem żeby pianę zrobić i mętne w kuflu :( Smak super, w zapachu czegoś brakuje. Piana szybko opadła ale ciągle utrzymuje się lekka. Trzymałem sztukę 4 dni w temperaturze 21 stopni i 3 dni w lodówce. Trochę za mocno nagazowane jak dla mnie. Trzeba chyba szybko pić zanim granaty będą :P #piwowarstwo
@RobaxX: A otwierałem, dokładnie tydzień po zabutelkowanie - nie chwaliłem się jeszcze, czekam na efekt finalny :) W piwie brakuje nagazowania, jest słodkawe, tzn powinienem napisać, że było słodkawe bo wczoraj czyli po 10 dniach od zabutelkowania otworzyłem następną butelkę i już jest lepiej. Co do smaku to jestem mega zadowolony, moje pierwsze p--o i jest to co chciałem, p--o bardzo zbliżone do ataku chmielu z pinty :) Frajda nieziemska
@RobaxX: W zasadzie w tym samym miejscu, w którym robiłem burzliwą i cichą fermentację - w piwnicy bloku. Mam tam na termometrze 15' i tak już nieprzerwanie od miesiąca. Do tej aipy tak jak już wcześniej wkleiłem linka, użyłem drożdży US-05, z tego przepisu uzyskałem 24l brzeczki po filtracji o gęstości 16BLG. Chłodziłem w fermentorze zamkniętym szczelnie i wystawionym na balkon 3h. Drożdże zaczęły mi pracować po 8h i po
#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem