Mój Exterminator double AIPA jest już na burzliwej 9 dzień. Z 21blg zeszło do 6.5 i ... zacząłem się zastanawiać co dalej. Zakładając, że fermentacja już się zakończyła, cukromierz mam poprawnie wskazujący itp czy jest jeszcze sens wsypania jednej saszetki drożdży na zejście do 2-4 ? Burzliwa idzie w temperaturze 19', wystartowałem ją z gęstwy zebranej z poprzedniej aipy 16blg. Jak spróbowałem młodego piwa z tej próby to smakuje jak ciepły Delirium Tremens, mocno wyczuwalne estry, alkohol i mocna goryczka (ibu 60-100), słodkie. Coś z tego będzie, może... #piwowarstwo
@castor_troi: 6,5 z 21 to nie jest tragicznie, może być że już odfermentowało. Wrzucanie paczki suchych drożdży nic nie da, warunki są mało sprzyjajjące do podjęcia pracy. Ewentualnie można się zastanowić nad dodaniem trochę drożdży z pracującego piwa, jak prowadzisz jakąś fermentację równolegle.
Przy tak mocnych piwach warto zadbać o niższą temperaturę otoczenia - zazwyczaj fermentacja rusza z kopyta i w środku bywa 3-5C więcej niż na zewnątrz. A fermentowanie amerykańcami
6,5 z 21 to nie jest tragicznie, może być że już odfermentowało.
Wrzucanie paczki suchych drożdży nic nie da, warunki są mało sprzyjajjące do podjęcia pracy. Ewentualnie można się zastanowić nad dodaniem trochę drożdży z pracującego piwa, jak prowadzisz jakąś fermentację równolegle.
Przy tak mocnych piwach warto zadbać o niższą temperaturę otoczenia - zazwyczaj fermentacja rusza z kopyta i w środku bywa 3-5C więcej niż na zewnątrz. A fermentowanie amerykańcami