@wojstenik jestem z Podkarpacia i najlepsze jest to, że kogo się nie spytasz to jest przeciw PiSowi. Niestety, ale tutaj PiS ma twardy elektorat wśród osób starszych
@agnis20 Mordeczko, mogę zdradzić Ci mojego tipa na jajecznicę. oddzielam żółtka od białka. I Białka #!$%@? za zepsucie Wykopu. Z fartem Mordo ( ͡º͜ʖ͡º)
@Kempes spokojnie. Przygotowują grunt pod nowy podatek tytoniowy, żeby nasz jaśnie rząd pokazał jak bardzo dba o nasze zdrowie. Prrr.. podatek?.. oczywiście, że opłata płucowa
#cydr #pytaniedoeksperta #alkohol Mam pytanie do ekspertów odnośnie cydru. Nastawiłem go w piątek. Przed dodaniem drożdży zebrałem pianę z soku. Dzisiaj (po dwóch dniach) zebrała się warstwa piany na górze. Cydr fajnie pracuje, ale pytanie.. czy ta warstwa piany może spowodować powstanie pleśni ? Czy lepiej otworzyć fermentor i zebrać powstałą pianę ?
@20200420 dzięki. Dam znać za 2-3 tygodnie jak przestanie pracować i się wyklaruje... Swoją drogą. Stosowałeś środki do klarowania cydru ? Czy wszystko naturalnie ?
#wino #winodomowe Na początku czerwca nastawiłem wino z kwiatu czarnego bzu. Podczas fermentacji wino pienilo się, ale po mieszaniu balonem piana opadała. Obecnie wino nie fermentuje ale ... Gazuje.. to znaczy jak poruszam balonem to nagle uderza piana jakby w środku zamiast wina był Sprite. Po zlaniu do kieliszka ulatnia się gaz i widać babelki. W smaku jest ok, ale szczypie w język. Czy to wino da się uratować ? Jeżeli tak
@Zawodowy_Janusz zlewalem znad osadu. Mam kolegę który mówił że to co mi się utworzyło to ocet.. ale wydaje mi się że ocet byłby nieprzyjemny w smaku totalnie. A tutaj pierwsze wrażenie jest ok ale po chwili czuć taka cierpkość