Mirki potrzebuję pomocy, Może akurat miał ktoś taki model piekarnika. Problem jest z tym, że przy włączeniu buczy, jakby jakieś zwarcie było. Nie jest to wina wentylatora od termoobiegu, ponieważ na zwykłym grzaniu góra dół jest to samo. #naprawa #kuchnia #pomocy
Nastawiałem moje pierwsze wino z kwiatu czarnego bzu. Niby wszystko ok. Wino pracuje. Ale martwi mnie piana która się zbiera na górze nastawu. Miał ktoś podobny przypadek czy po prostu ma tak być. #wino #domowewino #hobby
@Waderra ok .. pytanie brzmi gdzie mogę je znaleźć, a nie czy są kwiaty. Mam jeszcze i tak zajęty balon. Po prostu chce się przygotować i wiedzieć gdzie rośnie czarny bez w okolicach Rzeszowa
@Mirkosoft oglądałem Malinowego Nosa .. polecał kwiaty czarnego bzu więc naszła mnie ochota żeby zrobić sobie takie wino. Nastawiałem wczoraj z mniszka lekarskiego ale roboty co nie miara. Od 17 do 23 robota ... Z kwiatami czarnego bzu mniej roboty a chciałbym spróbować czegoś nowego. Jestem jeszcze początkujący, ale bardzo ciekawią mnie uzyskiwane smaki.
@Wychwalany w centrum #rzeszow jest czarny bez który ma ponad 200 lat ... Ale akcja na przypale w nocy odpada ¯_ಠಠ/¯... Nie chciałbym być na głównej w artykule jak bagiety mnie zawijają . wsiadam na rower i szukam ¯_(ツ)_/¯
Jakieś 2 miesiące temu zacząłem domowy wyrób wina. Po zlaniu wina znad osadu, zastawiam się czy jest ono klarowne i czy czasem nie zrzuci jeszcze osadu. Z doświadczenia, możecie powiedzieć jaka jest dopuszczalna tolerancja ? albo jak wyglądają wasze wina ? Chciałem w tym tygodniu korkować bo wino nie pracuje już jakieś 2-3 tygodnie, ale obawiam się że po zakorkowaniu pojawi się osad na dnie butelek. I jeszcze jedno pytanie... Ile można
@KollA: raz jak odrzucałem owoce a drugi raz znad osadu. Na zdjęciu jak wygląda to we flaszce 100 ml. Wlałem żeby po 3 dniach sprawdzić czy czasami nie na gazu tj. czy drożdże już przestały działać
@corrs: ale zależy to też od korka? Z tego co czytałem/ oglądałem filmy dowiedziałem się że aglomerowane korki nie są w stanie wytrzymać dłużej niż 5-6 lat. Używasz dębowych jednolitych czy aglomerowanych ?
@Zawodowy_Janusz: w takim razie co że zalewaniem wina ? Co jakiś czas trzeba się pozbyć osadu żeby nie zepsuć smaku wina rozkładającymi się drożdżami. Nie przypuszczałem że tyle to będzie trwało. Oglądając filmy na YT malinowego nosa trzymał on wina ok 3 miesięcy a później korkowal. Czy w takim przypadku mogę użyć środka do klarowania ? Jak pisałem .. wino już nie pracuje.. wręcz egzystuje w balonie... A z racji że