Spojrzenie na miód pszczeli okiem chemika
Głównym składnikiem miodu, stanowiącym około 95% suchej masy, są węglowodany. W miodzie obecne są także różne ilości minerałów, a ich zawartość zależy przede wszystkim od jego pochodzenia botanicznego. Ważnym składnikiem miodu, występującym w ilości wynoszącej około 0,5%, są kwasy organiczne...
Lifelike z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 66
- Odpowiedz
Komentarze (66)
najlepsze
n----------ć.
Jestem w stanie zrozumieć, ze dzieciak w podstawówce i po lekcjach na wypoku może walić takie błędy w piśmie, ale że dr hab. tak mówi to mnie rence opadajom.
Ironic...
Jednak order za czujność się należy. Czuwaj!
Ojciec jest pszczelarzem hobbystą od 40 lat i robi prawdziwy miód... w związku pszczelarskim są sami duzi pszczelarze, którzy dokarmiają pszczoły mieszkanką cukrową podczas zbierania nektaru... i potem ojciec ma pół wiaderka z ula bo pszczoły słabo zbierały a oni mają po 3 wiadra ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Znam ten temat nie od dzisiaj bo robią to praktycznie wszyscy, którzy
Ciekawe:
- cyklitole mające właściwości insulino podobne, ale po co specjalny miód manuka jak zwykłe napoje bezalkoholowe słodzone syropem fruktozowym mają tego sporo, potencjalnie nawet 2x więcej niż zwykły miód, więc po co miód zamiast napoju?
- zanieczyszczenie neonikotynoidami, składniki pestycydów, bardzo ciekawe tylko jak ja mam to sprawdzić? Teoretycznie w EU powinno być tego mniej, ze względu na zakazy.
Problemy:
@marw: Mit. W miodzie żyją masowo bakterie i drożdże. To, co hamuje ich rozwój to... zawartość cukru w okolicach 80% ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez moderatora
Podaj mi skład pierwszych 95% miodu...