Aspartam powoduje dziedziczne zaburzenia lękowe
W trakcie badania myszom podawano od 8% do 15% dozwolonej dawki słodzika aspartam. Środek zmienił ekspresję genów w ciele migdałowatym, co doprowadziło do powstania stanów lękowych. Co gorsza negatywny efekt utrzymał się przez kolejne dwa pokolenia myszy pochodzące od samców spożywających aspartam.
Jossarian z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 197
Komentarze (197)
najlepsze
@DEATH_INTJ: Kto?
Zastanawiacie się pewnie jak się mierzy "zaburzenia lękowe" u myszy?
Stawia na środku pudełka i mierzy jak sobie spaceruje i w którym miejscu spędza najwięcej czasu
U kilku myszy, z beznadziejnie małą próba statystyczną. Zakop i GTFO
XD
Czemu na stronie jest obcięta publikacja?
pełna publikacja
https://www.pnas.org/doi/epdf/10.1073/pnas.2213120119
zawiera więcej informacji niż to co wrzucił OP
@Amebcio: Bo Wypok jest głupi i nie przyjmuje znalezisk ze strony pnas.org i dlatego też wrzuciłem ten drugi link w powiązanych.
Z dalszymi pytaniami proszę do #administracja ...
nie wiem czy o tym wiecie, ale stanowcza większość badań na myszach nie znajduje potwierdzenia w badaniach na ludziach W SZCZEGÓLNOŚCI te z zakresu dietetyki więc jednak wstrzymałbym się jeszcze z oceną...
Próba 6 sztuk? Mkey
Słodziki sprzyjają odchudzaniu które sprzyja odzyskiwaniu zdrowia psychicznego. Co teraz?
@rafal-hard: wymienisz jeden kraj w którym został zakazany?
@Amebcio: Tak jak każdy jeden węglowodan dlatego ludzie powinni albo ograniczyć albo najlepiej przestać żreć ten syf bo nie ma żadnych wartości dla człowieka.
Jak już jesteśmy w temacie syfu jakim jest cukier to syrop glukozowo-fruktozowy jest gorszy od sacharozy bo ma monosacharydy które w zwykłym cukrze mają forme disacharydów. Monosacharydy właściwie od razu przechodzą
Słodzik nie uzależnia, wdychanie kurzu z podłogi może też nie, ale jaki jest sens tych procederów z poziomu komórkowego?
F(2,4.4) = 240.6, P < 0.0001. Czasopismo z takim IF....łapy opadają