Chleb na zakwasie przewyższa pod względem zdrowotnym inne rodzaje pieczywa
Ma więcej witamin, lepiej przyswajalne składniki mineralne (żelazo, cynk, wapń, fosfor), mniej substancji antyodżywczych, dłużej zachowuje świeżość, ma niższy indeks glikemiczny, nawet o 90% mniej FODMAP (które mogą wywoływać dolegliwości żołądkowo-jelitowe).
medycznewgady z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 121
- Odpowiedz
Komentarze (121)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
@cichyobserwator: garstka ludzi chorych na cieliakie. No chyba, że masz na myśli hipsterów, którzy sobie wmówili, że gluten to największe zło tego świata ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Najstarszy mój wujek ma obecnie 93 lata i całe życie je chleb. Nie leży obłogiem, trzyma się całkiem dobrze i jest światły na umyśle. Idź mu teraz powiedz, że całe życie truł się tym "złym" chlebem.