Chleb na zakwasie przewyższa pod względem zdrowotnym inne rodzaje pieczywa
Ma więcej witamin, lepiej przyswajalne składniki mineralne (żelazo, cynk, wapń, fosfor), mniej substancji antyodżywczych, dłużej zachowuje świeżość, ma niższy indeks glikemiczny, nawet o 90% mniej FODMAP (które mogą wywoływać dolegliwości żołądkowo-jelitowe).
medycznewgady z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 121
Komentarze (121)
najlepsze
Na pewno lepiej samemu, ale chyba szkoda byłoby mi czasu, wolę Wypok xD
BIałe, "niezdrowe" pieczywo nie powoduje u mnie żadnych dolegliwości natomiast ciemne czy zakwasowe już tak. Własnie z tego powodu, że węglowodany w nim są bardziej złożone, więc są cięższe do przetrawienia plus ma duża ilość błonnika, który w nadmiarze powoduje sraczki nawet u zdrowych osób
1 bułka dziennie - to raczej niedużo.
Obiad, kolacja już bez pieczywa. Warzywa, ziemniaki, ryż lub kasza
Używałem długi czas Kitchenaida największego i on ogólnie dawał radę, ale niestety przepadł. Nowy >4Kzł więc trochę w portfel szczypie, a idealny też nie był.
Podobno sprawdzają się miksery bębnowe, ale mam mieszane uczucia.
Chleb robię z głowy. Zależy jaką mam mąkę? Kilka łyżek zakwasu, kapkę drożdży i jakieś ziarna. Wszystko mieszam w planetarnym, tak aby było dosyć rzadkie. Rozkładam do foremek, czekam aż wyrośnie ok 1h i do piekarnika. Ciągle się uczę.
Z drugiej strony to co jest bazą tego całego pieczywa w sklepach jak nie zakwas?
Teraz pomyslalem na wuj sie produkuje jak dobrze o tym sam wiesz xD
Komentarz usunięty przez moderatora
@Wladca_Kija: ostrożnie, to może być niebezpieczne, zwłaszcza gdy w baku znajduje się paliwo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora