Poza idealnym okrągłym kształtem nie ma tam nic nadzwyczajnego.
Bo do potraw biedaków dorobiono trochę tańca i zaklęć, by głupi lud uwierzył jakie są elitarne i by móc zbijać na nim majątek tanim kosztem. Pizza, sushi... Nawet łosoś i ciemny chleb to było żarcie biednych chłopów.
Trochę mnie to bawi. Zwykły placek a ludzie przychodzą i podziwiają jakby facet pokazywał jakieś sztuczki magiczne. I jeszcze oklaski pod koniec. (-‸ლ)
Najważniejsze w pizzy jest ciasto, tutaj nie pokazuje jak je wykonuje, a ten etap konkursu polega na ocenie jak się prezentuje pizza oraz jak ją wypiekł. Jestem zawiedziony i powątpiewam w "mistrzostwo" tego pana...
@werfogd: To się domyślam, ale pochodzenie składników ciasta, typ mąki, drożdży... oliwy.. ma znaczenie, więc nawet, gdyby znał przepis, a raczej proporcje to i tak nie odtworzę jego pizzy ( ͡°͜ʖ͡°)
To ja pokaże swoją, bo widzę piccożerców sporo na wypoku :D Wiadomo, nie będzie taka sama jak z pieca opalanego drewnem, ale wszyscy znajomi twierdzą, że sztos :D
-500g mąki (jakakolwiek, w sumie ja robię z typu 450-550, czasami jak chce jadę po mąkę do piccy do kaufa) - drożdże suche (7g) - 300ml ciepłej wody (idealna temperatura dla drożdży to 34-38 stopni, powyżej 40 drożdże mogą kitnąć) - 1-2 łyżek oliwy - łyżeczka soli - łyżeczka cukru
@HHHHHH: @werfogd: dzięki. Ja sobie sam piekę w piekarniku to 15 minut schodzi. Ale ja też mam pizzę po polsku - #!$%@? w 3 dupy składników na wierzchu.
E tam. Facet nie zagniata sam ciasta, tylko bierze gotowca. Nie potrafi rozwałkować wałkiem, tak normalnie, tylko dłubie paluchami, jak dziecko. Nie potrafi równo rozprowadzić po placku przecieru pomidorowego. Dodatków daje tyle, co kot napłakał (gdzie ser pytam?). Piecze pizzę 50 sekund, więc jak nic ma piec na uran, a to już jest radioaktywne i w markecie nie dostaniesz. Poza tym niemiecki kapelusik w kolorze Leroy-Merlin (Francja) i białe trampki, które już
nic mnie nie rozsmiesza tak jak tasowanie sie Polaków nad plackiem z serem xD hurr durr tak sie nie robi we Włoszech! za cienkie ciasto, za grube ciasto jak to soso czostkowy!!! We Włoszech by cię zabili za to! xD - sam lubię taka pizze z pieca, jest najlepsza to oczywiste, ale to tylko kawałek placka z serem i dodatkami xD
Hm to jest ciekawe co przedstawia ten film - jak zrobić idealną pizzę... wydawało mi się zawsze, że idealna pizza idealna nie jest, że najpiękniejsze w niej są te niedoskonałości, te spękania od różnic temperatury w piecu na drewno, te "bąble", sam fakt, że jest przygotowywana ręcznie, bez termometrów i polerowania blatu pod ciasto... że jest taka jak sami włosi - trochę chaotyczna, trochę spontaniczna, że ma w sobie cały ten klimat.
Komentarze (312)
najlepsze
Bo do potraw biedaków dorobiono trochę tańca i zaklęć, by głupi lud uwierzył jakie są elitarne i by móc zbijać na nim majątek tanim kosztem. Pizza, sushi... Nawet łosoś i ciemny chleb to było żarcie biednych chłopów.
ヽ( ͠°෴ °)ノ
(-‸ლ)
jedni się spuszczają nad nowym modelem Mercedesa, albo BMW, a drudzy nad pizzą, daj im się cieszyć
Podejrzewam, że ze względu na (nazwijmy to) proces produkcyjny, jest niemożliwe produkować ciasto "live".
PRZEPIS PICCA :D
Ciasto:
-500g mąki (jakakolwiek, w sumie ja robię z typu 450-550, czasami jak chce jadę po mąkę do piccy do kaufa)
- drożdże suche (7g)
- 300ml ciepłej wody (idealna temperatura dla drożdży to 34-38 stopni, powyżej 40 drożdże mogą kitnąć)
- 1-2 łyżek oliwy
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Do ciepłej
Ale ja też mam pizzę po polsku - #!$%@? w 3 dupy składników na wierzchu.
@HHHHHH: obracałem piekarnik, ale palniki mocno rysują podłogę (╭☞σ ͜ʖσ)╭☞
No, ale rzeczywiście to trochę malutka ta pizza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@leftfinger: polać temu panu!
Wszystko pięknie ładnie ale gdzie ananas!!!!?
Nawet tego bieda-sosu nie rozprowadził równo i po całej powierzchni.