Nie stary, to nie będzie najlepsza cytrynówka na świecie i zaraz Ci powiem dlaczego: 1. Nie można zalewać owoców czystym spirytusem. Każdy owoc pod jego wpływem się zamyka i nie oddaje całości soku. Dopuszczalne stężenie alkoholu to 55% 2. To moczenie nawet najlepiej obranej cytryny spowoduje naleciałość goryczki. 3. Substancja słodząca - cukier. No tego nie muszę komentować.
A teraz Ci napiszę co ja po kilkunastu próbach robię: Proporcje: 200ml miodu, 200ml
Z cytrynówką to trzeba uważać ja będąc parę lat temu na weselu gdzie ciocia cytrynówki narobiła, tak ludzi nią po upijałem że po oczepinach poszedłem. Godzinę się zdrzemnąłem ale już nie było z kim pić bo wszyscy nawaleni na poprawinach osób mało było, każdy kto dzwonił mówił o mnie że ja ich tak spiłem że teraz mają zgona i się nie pojawią ( ͡°͜ʖ͡°)
Mam pytanie do tych co robią bo dodajecie rowniez skorki z cytryny. A jak to ma się z tym, ze one sa pryskane w transporcie, tak jak pomarancze. Myjecie te skorki woda i to wszystko czy macie jakies sposoby na wygotowanie chemii, ktora na nich jest. Alkohol to wszystko zabija?
@przeciag: ja kiedyś robiłem ze skórkami, ale odpuściłem... To już zdrowiej będzie dodać sztucznego aromatu cytrynowego do ciast niż wyciągać ten cały syf przez macerację.
Jak ktoś ma sprawdzony przepis na cytrynówkę lub inne alkohole własnej roboty to podajcie, proszę. Mam w domu z 5 litrów bimbru najwyższej jakości. Chciałbym coś z nim zrobić, a szkoda mi go na eksperymenty.
35 lat żyję, kilku samoróbek próbowałem, ale to czym dysponuję teraz to jest poezja.
@apaczacz: Jeśli masz dobry, to nie eksperymentuj, tylko wypij czysty. A wynalazki robi się wtedy, kiedy alkohol nie nadaje się do picia.Spirytus jest szczególnym przypadkiem.Jest surowcem do produkcji, nie alkoholem do picia.
Zrobiłem wg tego przepisu i wyszła bardzo średnia. Tego cukru z syropu i tak połowy nie zlałem, a mimo to jest koszmarnie słodka i strasznie intensywnie czuć te skórki gorzie, a obrane były bardzo cienko, jak papier. W przepisie nie było nic o tym, jak się mają proporcje wody po dodaniu syropu cukrowego, którego wyszło z 1,5 litra z tych 20 cytryn. To na pewno nie jest najlepsza cytrynówka na świecie
@viaxe Nie czepiam się, ale nie chce eksperymentować - ma być jakiś konkretny rozmiar tego słoja czy ma wejść cały spirytus tam i te cytryny mają być zasypane cukrem w misce czy też w zamkniętym słoiku słoiku? (amator tutaj)
Komentarze (158)
najlepsze
trza pielegnowac Polskie dziedzictwo
@segan: XD
1. Nie można zalewać owoców czystym spirytusem. Każdy owoc pod jego wpływem się zamyka i nie oddaje całości soku. Dopuszczalne stężenie alkoholu to 55%
2. To moczenie nawet najlepiej obranej cytryny spowoduje naleciałość goryczki.
3. Substancja słodząca - cukier. No tego nie muszę komentować.
A teraz Ci napiszę co ja po kilkunastu próbach robię:
Proporcje:
200ml miodu, 200ml
Godzinę się zdrzemnąłem ale już nie było z kim pić bo wszyscy nawaleni na poprawinach osób mało było, każdy kto dzwonił mówił o mnie że ja ich tak spiłem że teraz mają zgona i się nie pojawią ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@ZelekZagan: Znaczy, że była ...ujowa
35 lat żyję, kilku samoróbek próbowałem, ale to czym dysponuję teraz to jest poezja.
Jeśli masz dobry, to nie eksperymentuj, tylko wypij czysty.
A wynalazki robi się wtedy, kiedy alkohol nie nadaje się do picia.Spirytus jest szczególnym przypadkiem.Jest surowcem do produkcji, nie alkoholem do picia.