@eXe1987: Cynamonówka. 100g cynamonu zmielić jak na grubo mieloną kawę (zobacz sobie jak mielić do french press). Nastawić: 100ml spirytusu 95% z 50g cynamonu. 100ml wódki 40% z 50g cynamonu. Macerować 2 tygodnie w ciemnym miejscu, mieszać codziennie. Po 2 tygodniach przecedzić przez gazę i zmieszać razem, można dodać nieco wanilii do maceracji jak lubisz, ale niedużo. Absolutnie najlepsza rzecz do rozgrzania zimą - starczą ze 2-3ml i człowiekowi całemu ciepło.
Dzięki, zamierzam zrobić. Jaki spirytus najlepiej kupić? I czy cytryny zasypywane cukrem mają być pokrojone czy rozgniecione i syrop z nich wlewamy czysty odcedzony czy całość z kawałkami?
@cheeky_90 Spirytus to spirytus, są fani lubelskiego albo polmosu. Ważne żeby miał 95-96 procent. Cząstki cytryny dobrze pokroić na pół. Natomiast zarówno syrop z cytryn jak i spirytus ze skórkami dobrze przelać przez sito, a najlepiej jeszcze przez gazę. Tak w ogóle to już po czterech, a nawet trzech dniach nadaje się do picia i jest bardzo smaczny. Całość ma między 22 a 25 procent mocy.
Ja mam prostszy przepis, wrzucam najpierw umyte cytryny w całości do spirytu na 2-3 dni, potem wyciągam wyciskam sok, a resztę wyrzucam. Do tego cukier/miód i już po kilku dniach można pić. Nie trzeba się bawić z obieraniem i wycinaniem białych części
20 cytryn i 1,5l wody? Czyli mocy ma pewnie ok 30%. Takie damskie troche. Ja robie z 8-10 cytryn, ok 750-1kg cukru, 1,2l wody na 1l "sprita" i jest odpowiednio slodko-kwasna z mocna ok 40%.
Pół litra wódki (może być najtańsza) dwie cytryny (nakłute w kilku miejscach) , 3/4 szklanki cukru i 20 ziarenek kawy. Można dołożyć setkę spirytusu :-) Razem do słoika. Całość na trzy tygodnie odstawiamy i co 2-3 dni trzepiemy słoikiem. Cytryna może być później użyta do herbaty.
Komentarze (158)
najlepsze
Po 2 tygodniach przecedzić przez gazę i zmieszać razem, można dodać nieco wanilii do maceracji jak lubisz, ale niedużo.
Absolutnie najlepsza rzecz do rozgrzania zimą - starczą ze 2-3ml i człowiekowi całemu ciepło.
Razem do słoika.
Całość na trzy tygodnie odstawiamy i co 2-3 dni trzepiemy słoikiem.
Cytryna może być później użyta do herbaty.