Nalewka plebana: 1 litr spirytusu, 1 litr wódki, 1 litr wina TOKAJI, 1 litr miodu, 5 ziarek kardamonu, sok z 12 cytryn (z miąższem i pestkami). Wszystko zmieszać (miód dosyć długo się rozpuszcza) i mieszać co kilka dni przez 2 miesiące, przefiltrować i do dzioba.
Stosuję identyczne proporcje, polecam! Jednak pominąłeś parę ważnych kwestii, które mogą przeoczyć osoby, które nigdy nie robiły takiego trunku mianowicie: 1. Skórkę kroimy bardzo cienko, żeby nie było białego, później wnętrze cytryn TAKŻE oddzielamy od białego - wyrzucamy do kosza, a obrane cytrynki zachowujemy (W Artykule nie napisałeś, że środek też obieramy z białego) 2. Ja zasypując cukrem cytryny robię to warstwa po warstwie, warto o tym wspomnieć, żeby nie wsadzać cytryn
Nalewka farmaceuty, najlepsza na świecie: 1 litr spirytusu 1 litr mleka 1 kg cukru 1 kg cytryn (obrać nawet z tego białego, pokroić w plasterki, usunąć pestki) Całość łączymy, odkładamy na miesiąc w chłodne miejsce, co jakiś czas mieszamy/wstrząsamy. Po upływie miesiąca odcedzamy i pijemy. Smacznego.
@dzieju41: @denominator: w tym przepisie wytrąca się bardzo drobny serek, filtrowanie tego trwa wieki. Znacznie praktyczniej jest użyć samej serwatki, a twaróg zjeść. Czyli robimy tak: Mleko doprowadzamy do wrzenia i wlewamy część soku z cytryny (mniej więcej z jednej wystarczy), mieszamy i wytrąca się gruboziarnisty twaróg, który łatwo oddzielić na gazie. W ciepłej jeszcze serwatce rozpuścić cukier i dodać resztę składnikow, ale ogólnie polecam obciąć cukier o połowę, bo
@notdot: a ja potwierdzam, że na komisji wojskowej miałeś kategorię D. Może to nie skrót od "debil" ale ewakuacja z kobietami i dziećmi, tylko kask ci potrzebny. Rozmiar s. Wodogłowie wykluczam, nie masz miejsca. Wiem jedno - eutanazja ma sens.
Pasjonat ubogiego żartu to ja. Czy ty masz jakies pasje?
Macie prawilny: 2-3 litry 50% destylatu (ew. spirytusu w proporcjach 60:40 z wodą) sok z 8-10 wyciśniętych cytryn (plus ewentualnie 2 pomarańczy) skórki z 2-3 cytryn (plus ewentualnie z pomarańczy) ściągnięte obieraczką, bez białego miąższu 250 g cukru Macerować minimum tydzień, najlepiej 2-3. Można opcjonalnie w różnych wariantach dodać wanilię w lasce, goździki, cynamon, imbir, pieprz cayenne, ziarna kawy (kilka).
To bardziej nalewka/likierek niżeli wódeczka. Popularną nazwą tego trunku jest Limoncello - prawdopodobnie wywodzi się z Włoch. Zamiast syropu cukrowego można użyć miodu, należy tylko pamiętać, z miód jest słodszy od cukru.
Komentarze (158)
najlepsze
1 litr spirytusu,
1 litr wódki,
1 litr wina TOKAJI,
1 litr miodu,
5 ziarek kardamonu,
sok z 12 cytryn (z miąższem i pestkami).
Wszystko zmieszać (miód dosyć długo się rozpuszcza) i mieszać co kilka dni przez 2 miesiące, przefiltrować i do dzioba.
@paperipapo: możesz ewentualnie zrezygnować z ziarenka, bądź dwóch, kardamonu ;)
@chleb_z_baltony: dobre dobrego nie zepsuje
Jednak pominąłeś parę ważnych kwestii, które mogą przeoczyć osoby, które nigdy nie robiły takiego trunku mianowicie:
1. Skórkę kroimy bardzo cienko, żeby nie było białego, później wnętrze cytryn TAKŻE oddzielamy od białego - wyrzucamy do kosza, a obrane cytrynki zachowujemy (W Artykule nie napisałeś, że środek też obieramy z białego)
2. Ja zasypując cukrem cytryny robię to warstwa po warstwie, warto o tym wspomnieć, żeby nie wsadzać cytryn
1 litr spirytusu
1 litr mleka
1 kg cukru
1 kg cytryn (obrać nawet z tego białego, pokroić w plasterki, usunąć pestki)
Całość łączymy, odkładamy na miesiąc w chłodne miejsce, co jakiś czas mieszamy/wstrząsamy.
Po upływie miesiąca odcedzamy i pijemy.
Smacznego.
Mleko doprowadzamy do wrzenia i wlewamy część soku z cytryny (mniej więcej z jednej wystarczy), mieszamy i wytrąca się gruboziarnisty twaróg, który łatwo oddzielić na gazie. W ciepłej jeszcze serwatce rozpuścić cukier i dodać resztę składnikow, ale ogólnie polecam obciąć cukier o połowę, bo
Pasjonat ubogiego żartu to ja. Czy ty masz jakies pasje?
Macie prawilny:
2-3 litry 50% destylatu (ew. spirytusu w proporcjach 60:40 z wodą)
sok z 8-10 wyciśniętych cytryn
(plus ewentualnie 2 pomarańczy)
skórki z 2-3 cytryn (plus ewentualnie z pomarańczy) ściągnięte obieraczką, bez białego miąższu
250 g cukru
Macerować minimum tydzień, najlepiej 2-3. Można opcjonalnie w różnych wariantach dodać wanilię w lasce, goździki, cynamon, imbir, pieprz cayenne, ziarna kawy (kilka).
Komentarz usunięty przez moderatora