Jak zrobić w domu pizzę lepszą niż w większości pizzerii?
Jak piec pizzę w domu to poradnik, dzięki któremu pizza upieczona w zwykłym piekarniku elektrycznym będzie smakować lepiej niż w większości polskich pizzerii.
MG78 z- #
- #
- #
- #
- 282
Jak piec pizzę w domu to poradnik, dzięki któremu pizza upieczona w zwykłym piekarniku elektrycznym będzie smakować lepiej niż w większości polskich pizzerii.
MG78 z
Komentarze (282)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
To co w Polsce często się nazywa mozzarella (albo raczej mocarella) nie ma z tą prawdziwą nic wspólnego.
Żeby zrozumieć czym i jak smakuje najprawdziwsza mozzarella musiałbyś znaleźć jakąś drogą, najlepiej ręcznie robioną i choć trochę spróbować.
To białe coś co sprzedają supermarkety tylko wyglądem przypomina prawdziwą. Smaku ma może 30% tej prawdziwej.
Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych na świecie, ale prawda jest
Nie musi byc nawet ze sklepu - poszukaj starego nagrobka... #cebuladeals ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W domu używam do pieczenia kamien na ktory po nagrzaniu piekarnika ukladam pizze i
@gmargol: I to jest moim zdaniem sedno problemu.
Czy ten człowiek ma pojęcie co robi, czy jednak tylko stara się wprowadzać jakieś własne dodatkowe pomysły? Przepis na pizze jest akurat tym, który wymaga jak najmniej kombinowania.
Robiłem pizzę setki razy, na różne sposoby, nie wyszła mi nigdy taka jak w pizzerii.
Niedługo będę musiał uciec się niestety do kupna piecyka, który osiąga temperaturę około 400 stopni.
Osobiście używam grubej blachy stalowej 30x30 (waży ponad 5kg). Stal przewodzi ciepło szybciej niż kamień i tym samym symulujemy wyższą temperaturę niż w rzeczywistości. Po 6 minutach mam spód z czarnymi spalonymi śladami jak w neapolitańskiej. Góra jest trochę niedopieczona ale można poprawić palnikiem xD.
Ciasto wedle twego przepisu, sos, mozarella (wiórki), szynka parmeńska, oliwki, cebula i suszone pomidory :)
To jest moja piąta pizza, jeszcze walczę z dobraniem czasu, ta była w piecu minimalnie za długo, przez co pomidory się przypiekły zanadto, ale smakowo i tak było super :)
Bo tytul to clickbait. pozniej w tekscie jest przeciez:
Oczywiście w domu nie zrobisz lepszej pizzy niż w porządnych i dobrych pizzeriach (chyba, że masz piec). Warto jednak zauważyć, że tych dobrych i porządnych pizzerii jest raczej jak na lekarstwo. Dużo pizzerii robi lipę i nie jest ciężko tą lipę przebić.
Dobrze zrobiona pizza w domu > pizza z większości polskich pizzerii
Obstawiam, że jednak pizza w pizzerii
Jeśli nie to sądzę, że nie jest tak dobra, jak np. dobra pizza z pieca opalanego drewnem. Oczywiście może być dla niektórych "wystarczająco dobra", a niektórzy mogą nawet nie zauważyć
Z bazylią pycha
Lubię pizzę, tzn. z reguły wcinam w pizzerniach. I mam taką bliską koleżankę, która twierdzi, że się "strasnie trujes, kepulg", bo niby oni tam masowo dodają glutaminian sodu.
No i nie wiem skąd ona to wzięła i niespecjalnie mam jakikolwiek kontrargument. #!$%@?ę od tego, że glutaminian sodu dodawany jest często w produktach,
Uważam, że jeśli chodzi o to czy składniki są zdrowe czy nie zdrowe nie ma różnicy czy zrobisz ją sam czy kupisz w pizzerii. Niestety wielu januszy biznesu mocno na pizzy oszczędza i to raczej o jakość składników bym się obawiał,
Np. tam gdzie pracowałeś, dodawaliście?