AMA - pszczelarz
![AMA - pszczelarz](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_kSqZi9Fby1qKANRk2F78HpTjaNahGZRY,w300h194.jpg)
Mam 21 lat i od 12 lat doglądałem mojego ojca chrzestnego jak pracował przy pszczołach, który posiada już 50 letnie doświadczenie, pytania które będą dla mnie niezbyt jasne skonsultuję z nim :). Zapraszam do pytań.
- #
- #
- #
- #
- 466
Mam 21 lat i od 12 lat doglądałem mojego ojca chrzestnego jak pracował przy pszczołach, który posiada już 50 letnie doświadczenie, pytania które będą dla mnie niezbyt jasne skonsultuję z nim :). Zapraszam do pytań.
Komentarze (433)
najlepsze
ktory jest najzdrowszy?
jak wyglada proces jego tworzenia, ile cukru dodajesz itp?
1) Ogólnie nie polecam kupować miodu ze sklepów (jeśli to masz na myśli), ponieważ często on nie krystalizuje się, co nie powinno mieć miejsca. Najlepiej kupuj u właścicieli małych pasiek, a jak już chcesz kupić miód ze sklepu to polecam ze zdrową żywnością sklepy, są tam najczęściej z tyłu etykiety napisany skład oraz gdzie został wyprodukowany. Miody spoza UE co do zasady najlepiej omijać szerokim łukiem. Wyjątkiem są tu miody
Co pszczoły robią w zimie w ulu?
#pdk
1) Powiem tak: wujek miał kiedyś 21 uli, wszystkie mu padły, później zaczął stosować jakieś leki ochronne i pszczoły zaczęły mniej wymierać, zresztą weź pod uwagę, że kiedyś sama zima zabierała dużo pszczół, a teraz to nie ma zimy Panie, ogólnie uważam, że nie ma czego bać się : ).
2) Tracę od 3 do 7.
Jestem pośrednio w temacie..
1. ile masz uli?
2. Czy sprzedajesz miód do skupów czy detalicznie?
3. Czy w tym sezonie gorzej idzie sprzedaż przez Ukraińców
1. Sam mam 8, a z wujkiem mam 44. (Razem w sadzie trzymamy)
2. Nie, od 60 lat przyjeżdżają ludzie do mojego domu i wiedzą, że tutaj najlepszy miód powstaję.
3. Nie, co roku jest tak, że nie ma miodu, a ludzi są.