Węgorz (unagi). Z tego co pamiętam w Japonii istnieje restauracja, która wykorzystuje tę samą marynatę (podobną do teriyaki - do maczania węgorza przez grillowaniem) od kilkuset lat.
@SuchyBatman: Z tego co wiem, sos rybny (używany powszechnie w kuchniach azjatyckich) robiony jest w sposób może nie podobny, ale pochodny - z każdej beczki zużywa się tylko połowę, do drugiej połowy dolewa się nową zaprawę rybną i pozostawia do sfermentowania, i tak w kółko... Dlatego Chińczycy i Wietnamczycy mawiają, że dobry sos rybny ma właśnie kilkaset lat ( ͡°͜ʖ͡°)
Wytopił z tego węgorza większość tłuszczu (który zawiera najwięcej smaku). Wali tym sosem sojowym, że na koniec to już będzie smakowało jak skwarka o smaku tegoż sosu. Smacznego.
@quartzu: stopień zgrillowania gdzieś w okolicach "suche jak wiór". Fakt, tłuszcz jest nośnikiem smaku. Chyba, że japoński węgorz jest tak intensywny w smaku, że to mu nie zaszkodzi. Ale wątpię.
Dobry patent na sciaganie szlamu - goraca woda -> lodowata. Ile to czlowiek za gowniaka sie w piachu w gumofilcach naczyscil węgorzy. A tu minuta i po sprawie.
@morq: po co, skoro potem go grilował w jeszcze wyższej? Pamietam tylko, ze zawsze z węgorzem trzeba bylo uważać, zeby czegos tam nie rozlać (żółci?) bo węgorz do wywalenia byl.
Ostatnio ktoś dostał ostrzeżenie za niepodanie tagu 18+ przy oprawianiu ryby uważaj abyś i ty nie dostał ( ͡°͜ʖ͡°) jak mamusia robi rosół to też każ jej tagować prewencyjnie 18+
#foodporn to nadużywany tag. Ale tutaj jest jego kwintesencja. K... zjadłbym takiego węgorza. Dobrze uwędzony węgorz był zawsze u mnie w czołówce i nigdy nie jadłem innego. Ale na widok tego, jak przyrządzić świeżego... Ech, szkoda gadać. Czy gdzieś coś takiego dostanę poza Japonią? (I nie u Akiko w Harklowej - bo byłem i dobrze wspominam)
@Marek_B: No rdzeń kręgowy wydmuchał. Takie tam #!$%@? "japońców", że to niby polepsza jakość mięsa. Szkoda, że najpierw przeciął zaraz za głową, a za chwilę i tak wyciął cały kręgosłup. Chcesz płacić dużo - muszą być atrakcje. ;) No tak trochę jak z audiofilami.
Komentarze (84)
najlepsze
- 3 godziny później: proszę :D
Za dużo tego sosu dawał, chyba z pół butelki wylał.
Komentarz usunięty przez moderatora