Smażenie w niższej temperaturze, a potem w wyższej dla chrupkiej skórki jest chyba logiczne, ale patent ze słoną wodą żeby pozbyć się krochmalu to ciekawsza sprawa jest.
Wystarczy ziemniaki drobno pokroić tak aby grubość frytki nie przekraczała 5-6mm Potem olej do dużego płaskiego garnka, garnek na największy palnik i gaz do dechy. Po około minucie wsypujemy frytki i smażymy aż zaczną się robić lekko brązowe.
Zawsze wychodzą chrupiące.
Jeśli ktoś posiada krajalnicę do ziemniaków to ma obiad gotowy w 15 minut. Przy krojeniu nożem całość zajmie około 20 minut.
@mnlf: U mnie tylko teściowej chce się drobno kroić i ona kroi chyba jeszcze mniejsze niż 5-6 mm, ale fakt, efekt jest taki że Mc się chowa do piwnicy i wstydzi przez tydzień.
Do frytek domowych polecam sos majonezowo-śmietanowo-czosnkowy: 2 łyżki kuchenne majonezu kieleckiego (inny nie jest taki dobry) 2 łyżki jogurtu naturalnego wycisnąć lub posiekać ząbek czosnku dodać trochę pieprzu wymieszać jeść odpływać w ekstazie
@vipe: polecam uzyć suszonego czosnku granulowanego, bo niestety przez ten zalew chinskiego czosnku bardzo trudno dostac dobry aromatyczny czosnek. Ten granulowany zdecydowanie szybciej łaczy sie i oddaje smak do sosu, wyciśnięty lub posiekany czosnek musi zdecydowanie dłuzej leżec w sosie zżeby oddac smak.
@Obserwator_z_ramienia_ONZ: Albo faktycznie masz pecha i kupujesz sam chiński czosnek, albo nie wyciskałes nigdy w życiu czosnku... Taki świeżo wyciśnięty zdecydowanie szybciej i mocniej oddaje aromat do całej potrawy, a przy tym jest dużo intensywniejszy. #tylkoswiezyczosnek
Belgijskie fritkoty smażą swoje frytki w łoju wołowym i mrożą je. Mrożenie sprawia że w ziemniaku wzrasta ilość cukrów, dlatego stają się delikatnie słodkawe. Jak się komuś zechce to polecam przetestować poniższą metodę: 1. Obierz ziemniaki i pokrój na grube frytki i przelewaj zimną wodą na sitku przez 5 minut 2. Zalej w garnku zimną wodą z solą frytki, gotuj przez 15 minut, odcedź i osusz frytki na papierowym ręczniku i wstaw
@sebe13: Przechowywanie ziemniaka w niskiej temperaturze powoduje zwiększoną akumulację cukrów (glukoza + fruktoza). Zawartość cukrów redukujących w bulwach zależy od zawartości skrobi. Im wyższa zawartość skrobi, tym niższy poziom cukrów. W niskiej temperaturze dochodzi do wystąpienia zjawiska krystalizacji lipidów błon komórkowych, co prowadzi do inaktywacji syntazy skrobiowej. Fosforylaza, która katalizuje proces fosforolizy skrobi pozostaje nadal aktywna, powodując wzrost ilości wytwarzanych cukrów.
Komentarze (177)
najlepsze
Wystarczy ziemniaki drobno pokroić tak aby grubość frytki nie przekraczała 5-6mm
Potem olej do dużego płaskiego garnka, garnek na największy palnik i gaz do dechy.
Po około minucie wsypujemy frytki i smażymy aż zaczną się robić lekko brązowe.
Zawsze wychodzą chrupiące.
Jeśli ktoś posiada krajalnicę do ziemniaków to ma obiad gotowy w 15 minut. Przy krojeniu nożem całość zajmie około 20 minut.
Po wyciągnięciu z oleju jednej porcji
Gx
2 łyżki kuchenne majonezu kieleckiego (inny nie jest taki dobry)
2 łyżki jogurtu naturalnego
wycisnąć lub posiekać ząbek czosnku
dodać trochę pieprzu
wymieszać
jeść
odpływać w ekstazie
Nie ma za co.
Jak się komuś zechce to polecam przetestować poniższą metodę:
1. Obierz ziemniaki i pokrój na grube frytki i przelewaj zimną wodą na sitku przez 5 minut
2. Zalej w garnku zimną wodą z solą frytki, gotuj przez 15 minut, odcedź i osusz frytki na papierowym ręczniku i wstaw
Mam nadzieję, że rozjaśniłem sprawę ( ͡° ͜ʖ