Zrobiłem streszczenie z filmu jakby ktoś chciał na kompie zapisać: - duże ziemniaki. - myjemy dobrze i kroimy ze skórką na frytki. - wrzucamy do wody z solą na 30 min. żeby wypłukać krochmal. - wrzucamy do oleju nagrzanego do 140 stopni - smażymy 10min. - potem ten sam olej rozgrzewamy do 190 stopni - smażymy 6 min.
Sos do frytek: - żółtko - musztarda dijon - sok z cytryny - wyciśnięty
@nikifor: Z tego samego powodu co z wodą. Skrobia się jakby rozpuszcza i wycieka na zewnątrz zanim powstanie skórka która uniemożliwi jej wyciek, a drugie mocniejsze podgrzanie ją w pewnym sensie karmelizuje, dzięki czemu są dużo bardziej chrupiące. W pojedynczym grzaniu skrobia jest uwięziona wewnątrz przez to, że pory są szybko zatkane
@nikifor: Nie, wyciągając dajesz czas i lepsze warunki na wyciągnięcie skrobii. Podgrzewając będzie za wysoka temperarura cały czas i po prostu je usmażysz a skrobia nie zrobi tej skórki.
@qinrok: łój wołowy jest znakomitym tłuszczem dla rekonwalescentów. Na Ukrainie babcie podawały swoim wnuczkom po przebytych infekcjach zupy na świńskich ogonach z łojem wołowym.
@PapaSar: Kto ci to każe #!$%@?ć codziennie i na kilogramy? Od czasu do czasu można sobie zaszaleć. Nie każdy ma cel w życiu jechać codziennie na sałacie, brukwi i innych ambrozjach.
Tak robili podwójnie smażone fryteczki w finale amerykańskiego Masterchefa, wyglądały kozacko. Przetestowałem sam i pycha, ale strasznie niebezpieczne bo zeżarłem dwa razy tyle co zwykle( ͡°͜ʖ͡°)
Koleś smaży frytki na syfnym oleju roślinnym. Pierwsza zasada dobrych frytek to smażenie ich na smalcu (najlepiej gęsim albo z dzika), ew. na łoju wołowym - czyli tak, jak robił to kiedyś McDonald's - w czasach, gdy została przypięta mu etykietka "najsmaczniejszych frytek na rynku".
Ciekawostka - teraz do tych olejów w Maku dodaje się mnóstwo substancji smakowych i zapachowych, aby przypominały smak smażonych na łoju. Gratis dostajemy mnóstwo dodatkowych substancji, które
@CzapkaG: Ja nie wiem co za właśnie ogólna podnieta tymi frytkami jest (mówisz o tych co jest cały plac fastfoodów, tak?). Tzw "belgijskie". Jak dla mnie to zwyczajne frytki. Wcale nie są bardziej chrupiące na zewnątrz. Sam robię lepsze w tradycyjny sposób w domu...
@enio: Niezbyt podobny, Heston robi sławne Triple Cooked Chips. https://en.wikipedia.org/wiki/Triple_Cooked_Chips ziemniaki wcześniej trzeba obgotować i postarać się usunąć z nich wodę, pozbycie się wody z ziemniaka to jedyny sposób na idealne frytki.
Ha, do dobrych frytek domowych potrzebujemy odpowiednich ziemniaków - takich, które zawierają mniej wody (będą bardziej "sypkie" niż "pure" po ugotowaniu. Trochę eksperymentowałem i mogę polecić odmianę ziemniaka która zwie się "TAJFUN". Tylko wrzucajcie dopiero na rozgrzany olej! Smacznego ( ͡°͜ʖ͡°)
Smażenie w niższej temperaturze, a potem w wyższej dla chrupkiej skórki jest chyba logiczne, ale patent ze słoną wodą żeby pozbyć się krochmalu to ciekawsza sprawa jest.
Wystarczy ziemniaki drobno pokroić tak aby grubość frytki nie przekraczała 5-6mm Potem olej do dużego płaskiego garnka, garnek na największy palnik i gaz do dechy. Po około minucie wsypujemy frytki i smażymy aż zaczną się robić lekko brązowe.
Zawsze wychodzą chrupiące.
Jeśli ktoś posiada krajalnicę do ziemniaków to ma obiad gotowy w 15 minut. Przy krojeniu nożem całość zajmie około 20 minut.
@mnlf: U mnie tylko teściowej chce się drobno kroić i ona kroi chyba jeszcze mniejsze niż 5-6 mm, ale fakt, efekt jest taki że Mc się chowa do piwnicy i wstydzi przez tydzień.
Do frytek domowych polecam sos majonezowo-śmietanowo-czosnkowy: 2 łyżki kuchenne majonezu kieleckiego (inny nie jest taki dobry) 2 łyżki jogurtu naturalnego wycisnąć lub posiekać ząbek czosnku dodać trochę pieprzu wymieszać jeść odpływać w ekstazie
@vipe: polecam uzyć suszonego czosnku granulowanego, bo niestety przez ten zalew chinskiego czosnku bardzo trudno dostac dobry aromatyczny czosnek. Ten granulowany zdecydowanie szybciej łaczy sie i oddaje smak do sosu, wyciśnięty lub posiekany czosnek musi zdecydowanie dłuzej leżec w sosie zżeby oddac smak.
@Obserwator_z_ramienia_ONZ: Albo faktycznie masz pecha i kupujesz sam chiński czosnek, albo nie wyciskałes nigdy w życiu czosnku... Taki świeżo wyciśnięty zdecydowanie szybciej i mocniej oddaje aromat do całej potrawy, a przy tym jest dużo intensywniejszy. #tylkoswiezyczosnek
Komentarze (177)
najlepsze
- duże ziemniaki.
- myjemy dobrze i kroimy ze skórką na frytki.
- wrzucamy do wody z solą na 30 min. żeby wypłukać krochmal.
- wrzucamy do oleju nagrzanego do 140 stopni - smażymy 10min.
- potem ten sam olej rozgrzewamy do 190 stopni - smażymy 6 min.
Sos do frytek:
- żółtko
- musztarda dijon
- sok z cytryny
- wyciśnięty
Ciekawostka - teraz do tych olejów w Maku dodaje się mnóstwo substancji smakowych i zapachowych, aby przypominały smak smażonych na łoju. Gratis dostajemy mnóstwo dodatkowych substancji, które
Wystarczy ziemniaki drobno pokroić tak aby grubość frytki nie przekraczała 5-6mm
Potem olej do dużego płaskiego garnka, garnek na największy palnik i gaz do dechy.
Po około minucie wsypujemy frytki i smażymy aż zaczną się robić lekko brązowe.
Zawsze wychodzą chrupiące.
Jeśli ktoś posiada krajalnicę do ziemniaków to ma obiad gotowy w 15 minut. Przy krojeniu nożem całość zajmie około 20 minut.
Po wyciągnięciu z oleju jednej porcji
Gx
2 łyżki kuchenne majonezu kieleckiego (inny nie jest taki dobry)
2 łyżki jogurtu naturalnego
wycisnąć lub posiekać ząbek czosnku
dodać trochę pieprzu
wymieszać
jeść
odpływać w ekstazie
Nie ma za co.