Wykop.pl Wykop.pl
  • Główna
  • Wykopalisko175
  • Mikroblog
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Wykop.pl
  • Ciekawostki

    Ciekawostki
  • Rozrywka

    Rozrywka
  • Sport

    Sport
  • Motoryzacja

    Motoryzacja
  • Technologia

    Technologia
  • Informacje

    Informacje
  • Gospodarka

    Gospodarka
  • Podróże

    Podróże

Dostosuj Wykop do siebie

Wybierz treści, które Cię interesują
i zapisz jako Własną kategorię.

To Znalezisko jest w archiwum

44

Kartoflak - ja moge jesc, ale nie scierac :)

Kartoflak - ja moge jesc, ale nie scierac :)

Ja moge jesc, ale nie scierac :P Dzisiaj smak dzieciństwa! Kartoflak, zwany również, babką ziemniaczaną!:) Składniki ok.1,5 kg ziemniaków 3 jaja 2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku 30 dag tłustego wędzonego boczku 2 pętka kiełbasy sól, pieprz (ewentualnie majeranek) smalec lub olej do...

conaobiad-com-pl
conaobiad-com-pl
z
wykop.pl
dodany: 04.05.2014, 17:18:18
  • #
    gotujzwykopem
  • #
    gotowanie
  • #
    przepisy
  • #
    kuchnia
  • #
    jedzenie
  • 27
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ja moge jesc, ale nie scierac :P



Dzisiaj smak dzieciństwa! Kartoflak, zwany również, babką ziemniaczaną!:)

Składniki

ok.1,5 kg ziemniaków
3 jaja
2 duże cebule
2-3 ząbki czosnku
30 dag tłustego wędzonego boczku
2 pętka kiełbasy
sól, pieprz (ewentualnie majeranek)
smalec lub olej do smażenia

Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Jeżeli pojawi sie dużo płynu - odlać.

Dodać jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać.

Boczek i cebulę pokroić i kolejno obsmażyć na patelni.Dodać do masy ziemniaczanej.Doprawić do smaku sporą ilością soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.

Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem dużej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Piec bez przykrycia około 1,5 godz w temperaturze 150-180 stopni.

Naszym zdaniem najlepiej smakuje z zimnym mlekiem:)

Można również przygotować wersję bez mięsa, ale pamiętajmy, że Kartoflak "lubi" tłuszcz.

Smacznego

Komentarze (27)

najlepsze

e.....d
e.....d
konto usunięte 04.05.2014, 18:23:04
  • 4
zapomniales ze trzeba dodac troszke mleka do tarkowanej masy ziemniaczanej aby nie sciemniala :) a co do majeranku to podstawa !!!
  • 2
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

e.....d
e.....d
konto usunięte 05.05.2014, 06:40:19
  • 1
@EstradaOrNada: tak tak mleko :) w sumie wiesz zalezy jeszcze z ktorej czesci mazur badz podlasia pochodzi przepis :) ale o marchewce jeszcze nie slyszalem, bede musial sprobowac :)
EstradaOrNada
EstradaOrNada
05.05.2014, 06:37:30
  • -1
@exmoond: mleko? Ja daję marchewkę
dziabel
dziabel
04.05.2014, 20:26:45
  • 3
O jezu, ile to się razy popijało zimnym mleczkiem a później tego żałowało...

I chwała wszelakim robotom kuchennym za funkcję ścierania kartofla. Tylko ja za każdym razem gdy tarłem ręcznie kończyłem z pokrwawionymi opuszkami? :D
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

Jaboski
Jaboski
04.05.2014, 19:47:23
  • 2
Phi jedno z moich ulubionych dań. Czasochłonne ale za to proste i pyszne :D
  • 1
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

leoriq
leoriq
04.05.2014, 23:40:03
  • 3
@Jaboski: ja kupiłem sobie takie bydle : https://www.youtube.com/watch?v=B99EQmKRlTc

więc czasochłonne zniknęło i zostało samo proste i pyszne ;)
mlek
mlek
05.05.2014, 14:33:53
  • 1
@conaobiad-com-pl: jak na kulinarny blog (który nota bene wam chyba nie dziala) to dość pobieżnie ugryźliście temat. W ogóle to babka już była kilka razy. Tutaj mój, zdaje sie nawet pierwszy na wykopie przepis na babke, polecam bo troche więcej informacji: http://www.wykop.pl/artykul/1028331/gotuj-z-wykopem-babka-ziemniaczana/
  • 1
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

conaobiad-com-pl
conaobiad-com-pl
Autor
05.05.2014, 15:47:06
  • 0
@mlek: Nad blogiem/strona pracujemy :)
Yamaneko_pl
Yamaneko_pl
05.05.2014, 12:38:06
  • 1
różnie to nazywają, jednak wszędzie przepisik podobny, no... zbliżony - sam robiłem, pychotaaaa..... ale preferuję zdecydowanie ZSIADŁE mleczko!!!, albo jeśli zwykłe to raczej od kogoś, kto ma 'kruffki', bo marketowe UHT, choć przypomina mleko to nie bardzo (chyba, że "z braku laku")
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

radekskl
radekskl
04.05.2014, 20:55:01
  • 1
Słyszałem już tyle nazw na tą potrawę, że jestem ciekaw, czy znacie jeszcze jakieś inne. Był już kugiel, baba, kartoflak i fafaj ;)
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

sinusik
sinusik
04.05.2014, 19:38:49
  • 1
A ja mam maszynkę:) i nie muszę "ścierać" ręcznie:)
  • 1
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

conaobiad-com-pl
conaobiad-com-pl
Autor
04.05.2014, 19:40:38
  • -1
@sinusik: a ja musze kupic :) A chocbym scieral na widelcu to tez mam palce pociete :D
Tichy
Tichy
04.05.2014, 19:17:58 via Android
  • 1
Kartoflak a w kuchni żydowskiej kugel. Podobno Kurpiowie podpatrzyli kartoflaka u Żydów właśnie. Kto ich tam wie, ważne, że jest pyszny.
  • 1
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

conaobiad-com-pl
conaobiad-com-pl
Autor
04.05.2014, 19:21:42
  • 0
@Tichy: Dokladnie. Wazne, ze pysze :)
Asgareth
Asgareth
05.05.2014, 14:01:08
  • 0
@conaobiad-com-pl: Czy to smakuje jak placki ziemniaczane? Tyle już o tym słyszałam, ale nigdy nie próbowałam. Rozumiem, że je się na gorąco?
  • 2
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

mlek
mlek
05.05.2014, 14:35:17
  • 1
@Asgareth: można jeść prosto z pieca ale lepiej dać jej wystygnąć, pokroić w plastry i przysmażyć. Smakuje podobnie jak placki, ale dużo lepiej, jest bardziej ziemniaczana, mniej mdła. Może też spełniać role wypełniacza do jakiegoś mięsa.
mlek
mlek
05.05.2014, 14:49:03
  • 0
@Asgareth

@conaobiad-com-pl :

aha, i ja osobiście odradzam używać czosnku, zabija smak reszty składników (i mówie to jako fan czosnku)
conaobiad-com-pl
conaobiad-com-pl
Autor
04.05.2014, 19:14:55
  • 0

Komentarz usunięty przez moderatora

  • <
  • 1
  • 2
  • Strona 1 z 2
  • >

Hity

tygodnia

Jest ostateczna decyzja Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Będzie ekstradycja
Jest ostateczna decyzja Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Będzie ekstradycja
7579
Barbara Engelking szefową Rady Muzeum Auschwitz
Barbara Engelking szefową Rady Muzeum Auschwitz
3968
Kolejne bananowe dzieciaczki bawią się 170 km/h w zabudowanym
Kolejne bananowe dzieciaczki bawią się 170 km/h w zabudowanym
2981
Allegro bawi się w magika i czasem "zapomina" pokazać najtańsze oferty
Allegro bawi się w magika i czasem "zapomina" pokazać najtańsze oferty
2985
Rodzeństwo Małgorzata K. oraz Andrzej K. trafią do zakładu psychiatrycznego
Rodzeństwo Małgorzata K. oraz Andrzej K. trafią do zakładu psychiatrycznego
2647
Pokaż więcej

Powiązane tagi

  • #jedzenie
  • #jedzzwykopem
  • #gotowanie
  • #foodporn
  • #gotujzmikroblogiem
  • #kuchnia
  • #gzw
  • #pieczzwykopem
  • #heheszki
  • #ciekawostki
  • #pytanie
  • #pizza
  • #obiad
  • #chwalesie
  • #dieta

Wykop © 2005-2025

  • Nowy Wykop
  • O nas
  • Reklama
  • FAQ
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies
  • Hity
  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • Changelog
  • więcej

RSS

  • Wykopane
  • Wykopalisko
  • Komentowane
  • Ustawienia prywatności

Wykop.pl