Ja moge jesc, ale nie scierac :P
Dzisiaj smak dzieciństwa! Kartoflak, zwany również, babką ziemniaczaną!:)
Składniki
ok.1,5 kg ziemniaków
3 jaja
2 duże cebule
2-3 ząbki czosnku
30 dag tłustego wędzonego boczku
2 pętka kiełbasy
sól, pieprz (ewentualnie majeranek)
smalec lub olej do smażenia
Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Jeżeli pojawi sie dużo płynu - odlać.
Dodać jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać.
Boczek i cebulę pokroić i kolejno obsmażyć na patelni.Dodać do masy ziemniaczanej.Doprawić do smaku sporą ilością soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem dużej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Piec bez przykrycia około 1,5 godz w temperaturze 150-180 stopni.
Naszym zdaniem najlepiej smakuje z zimnym mlekiem:)
Można również przygotować wersję bez mięsa, ale pamiętajmy, że Kartoflak "lubi" tłuszcz.
Smacznego
Komentarze (27)
najlepsze
I chwała wszelakim robotom kuchennym za funkcję ścierania kartofla. Tylko ja za każdym razem gdy tarłem ręcznie kończyłem z pokrwawionymi opuszkami? :D
więc czasochłonne zniknęło i zostało samo proste i pyszne ;)
@conaobiad-com-pl :
aha, i ja osobiście odradzam używać czosnku, zabija smak reszty składników (i mówie to jako fan czosnku)
Komentarz usunięty przez moderatora