cool story: widziałem jakiś program kulinarny kilka lat temu, w którym babka robiła właśnie to co Ty w tym znalezisku. Szukałem tego kilka dni, bo nie zapamiętałem nazwy, wiedziałem tylko, że to torcik jakiegoś ruska. Teraz wiem, że nazywała to "torcikiem Pavlova". Dzięki! /coolstory
Wykop! Szacunek, że Ci się chciało, większość ludzi robi z gotowej bezy i śmietany w puszce...co i tak daje pyszny efekt, ale ta Twoja musi być najlepsza na świecie ;)
@kasiknocheinmal: Chciałbym wprowadzić małą korektę jeśli można. 6 białek i 300g cukru, to nie do końca poprawne. Można kupić jajka małe, albo duże. Ogólnie w bezach stosunek białka do cukru wynosi 1:2, czyli po chłopsku: na jedną część białka, dwie części cukru. A więc w Twoim przepisie powinno być 150g białka. Wiem, że to brzmi głupio, ale błąd w ilości spowoduje, że bezy po upieczeniu będą podpływać i się kleić.
Komentarze (39)
najlepsze
no nie wiem, czy @m__b będzie zadowolony
...ups...
Tylko mi się jajek nie chce ważyć :P Zawsze daję tyle samo i mniej więcej średniej wielkości jaja ;)
Ale może rzeczywiście trzeba było to dopisać.
Pracy to chyba trochę zazdroszczę ;)
7zł/kg, w weekend więcej :P
Jeśli będzie więcej to pewnie będą tańsze. Ale i tak warto...