Mi nie smakuje 'naturalny, domowy' chleb, a wiem jak taki smakuje, bo ciotka po babce przejęła sekrety wypieku i czasami mam okazję zjeść.
Każde pieczywo ze sklepu ma spulchniacze i ulepszacze. Naturalny chleb ma skórę z którą poradzi sobie niewielu a miąższ (optycznie) przypomina babkę, tylko, że jest kilka razy twardszy. Dodatkowo taki naturalny chleb nie pleśnieje, tylko się wysusza, a 'świeżość' zachowuje tydzień, może więcej.
PS. Ten 'naturalny chleb' z filmu nie jest naturalny. Po miękkości od razu mogę powiedzieć, że dodali jakieś ulepszacze.
I tak najlepszym wyjsciem jest pieczenie chleba samemu (w maszynce czy w piekarniku, chociaz z piekarnika o wiele lepszy), ludzie twierdza, ze nie maja na to czasu, a tak naprawde hodowanie zakwasu czy pieczenie chleba/bulek na drozdzach nie jest az tak czasochlonne jak sie niektorym wydaje.
Jakiś czas temu kumpel kupił sobie maszynke do wyrobu/pieczenia chlebka w domku (maszynka za 199zł z lidla) i naprawdę to co on sam sobie stworzy jest 100 razy smaczniejsze nawet od lokalnych piekarni
Komentarze (16)
najlepsze
Każde pieczywo ze sklepu ma spulchniacze i ulepszacze. Naturalny chleb ma skórę z którą poradzi sobie niewielu a miąższ (optycznie) przypomina babkę, tylko, że jest kilka razy twardszy. Dodatkowo taki naturalny chleb nie pleśnieje, tylko się wysusza, a 'świeżość' zachowuje tydzień, może więcej.
PS. Ten 'naturalny chleb' z filmu nie jest naturalny. Po miękkości od razu mogę powiedzieć, że dodali jakieś ulepszacze.
Też
Komentarz usunięty przez moderatora