Aktywne Wpisy

SunnO +87
Witam szanowne Mirko.
15 minut temu zostałem obdarowany przez System Dystrybucji Kotków. Sąsiedzi znaleźli małą bidę pod moim autem a z racji że jadą na wakacje,nie mieli co z nią zrobić i zadzwonili po mnie. Natomiast ja stwierdziłem że jutro jadę do rodziców to ją przechowam do jutra i tyle. No ale zaczynam się obawiać że jednak będę miał lokatorkę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niniejszym otwieram konkurs na imię lub inspirację imienia dla
15 minut temu zostałem obdarowany przez System Dystrybucji Kotków. Sąsiedzi znaleźli małą bidę pod moim autem a z racji że jadą na wakacje,nie mieli co z nią zrobić i zadzwonili po mnie. Natomiast ja stwierdziłem że jutro jadę do rodziców to ją przechowam do jutra i tyle. No ale zaczynam się obawiać że jednak będę miał lokatorkę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niniejszym otwieram konkurs na imię lub inspirację imienia dla
źródło: 2b110e4039a340ccb1b923b721a1c810
Pobierz
credenss +33
źródło: 1000038385
Pobierz

Mirasy. Mam pytanie. Chce w PCBSD wylaczyc IPv6 bo strony laduja sie niemilosiernie wolno. No wiec znalazlem poradnik i napisane jest:
`In FreeBSD releases 9.0 and later, IPv6 is enabled by default. To disable it,
1. Edit the file /etc/rc.conf2. Add the following line to the fileipv6_network_interfaces="none"# Default is auto(If other ipv6_network_interfaces lines exist in the file, delete them)No i jak to edytowac? Otwieram przez terminal z polecenia "sudo" z edytorow domyslnie mam tylko emacsa (sendmail tez jest) No i wyrzuca mi "read only" ktos cos?
btw, walnąłem się w opisie (eh, tylko linux od paru lat) - slice oznacza to co w innych systemach partycję, i te slice jeszcze można dzielić na właściwe BSD partycje ^^
Więc u ciebie jest zpool na partycji nr1 ("a"), slice-a nr1 ("s1") na dysku nr1 ("ada0"). I ten zpool może mieć własne logiczne wolumeny (spróbuj
źródło: comment_iHXD41yQUcDCyVPbTPdBI3M21vfkxwmW.jpg
Pobierz[root@Handy] ~# sudo zfs list
NAME USED AVAIL REFER
Komentarz usunięty przez autora
Btw Jak sprawdzic czy ipv6 jest wlaczone wylaczone bo kurde walcze z tym :D
sudo ifconfigi zobacz czy pokazuje coś, możesz też zobaczyć czy
Do czego sluzy ten NetBSD? i jak on mniejwiecej dziala?
[root@Handy] ~# curl icanhazip.comUmożliwia to obsługę protokołu komunikacyjnego IPv6.
usune ten wpis z /usr/src/sys/i386/conf/GENERIC i powinno smigac :D
NetBSD się wyróżnia ogromną ilością obsługiwanych architektur (o połowie też słyszałem tylko ze strony netbsd ;) zanim nie sprawdziłem na wiki), oraz najmniejszą ilością kodu - starają się utrzymać możliwie najmniejszy code base, najczystszy.
[handy@Handy] ~% sudo vi /etc/resolv.conf
# Generated by
Bo tam jest więcej, tj.
ip6addrctl_enable="NO" # New way to disable IPv6 supportip6addrctl_policy="ipv4_prefer" # Use IPv4 insteadWidzialem. Wlasnie dodalem komendy do /etc/rc.conf
ipv6networkinterfaces="none" #
po prostu zrób ctrl+f i wyszukaj wszystkie ip6 i ipv6 i dodaj te które mają sens do /etc/rc.conf odpowiednio... jak to nie pomoże to ja nie wiem :P rekompiluj kernel
http://newinubuntu.blogspot.com/2010/09/przyspiesz-swoj-internet-czyli-wyaczamy.html
Oblsluga teoretycznie jest wylaczona bo nawet w graficznym interfejsie jest wylaczone. Poszukam moze pod problemami z ladowaniem stron.
A spróbuj się z jakimś vpn połączyć (np frootvpn za darmo) i jak wtedy działa? To by wykluczyło interferencję ipv6.
A ogóóólnie to nie wiem :P