Wpis z mikrobloga

#linux #pcbsd #bsd #komputery

Mirasy. Mam pytanie. Chce w PCBSD wylaczyc IPv6 bo strony laduja sie niemilosiernie wolno. No wiec znalazlem poradnik i napisane jest:

`In FreeBSD releases 9.0 and later, IPv6 is enabled by default. To disable it,

1. Edit the file /etc/rc.conf
2. Add the following line to the file
ipv6_network_interfaces="none"

# Default is auto
(If other ipv6_network_interfaces lines exist in the file, delete them)
No i jak to edytowac? Otwieram przez terminal z polecenia "sudo" z edytorow domyslnie mam tylko emacsa (sendmail tez jest) No i wyrzuca mi "read only" ktos cos?
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Handy: ah yeah czyli cały pool jest stworzony pod slice-m :]

btw, walnąłem się w opisie (eh, tylko linux od paru lat) - slice oznacza to co w innych systemach partycję, i te slice jeszcze można dzielić na właściwe BSD partycje ^^

Więc u ciebie jest zpool na partycji nr1 ("a"), slice-a nr1 ("s1") na dysku nr1 ("ada0"). I ten zpool może mieć własne logiczne wolumeny (spróbuj
list86 - @Handy: ah yeah czyli cały pool jest stworzony pod slice-m :]

btw, walnął...

źródło: comment_iHXD41yQUcDCyVPbTPdBI3M21vfkxwmW.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@list86: Dzialac to dziala ale muli niemilosiernie, jak na linuxie tak i na tym jest domyslnie wlaczone. Chyba ze trzeba zrobic magiczna sztuczke, zeby to dzialo normalnie :) Neostrade mam :)

Do czego sluzy ten NetBSD? i jak on mniejwiecej dziala?
  • Odpowiedz
options INET6 # IPv6 communications protocols

Umożliwia to obsługę protokołu komunikacyjnego IPv6.

usune ten wpis z /usr/src/sys/i386/conf/GENERIC i powinno smigac :D
  • Odpowiedz
@Handy: netbsd to system, tak jak freebsd, openbsd.. to są trzy główne, mają wspólne korzenie. I pcbsd ma korzenie w freebsd itd.

NetBSD się wyróżnia ogromną ilością obsługiwanych architektur (o połowie też słyszałem tylko ze strony netbsd ;) zanim nie sprawdziłem na wiki), oraz najmniejszą ilością kodu - starają się utrzymać możliwie najmniejszy code base, najczystszy.

inet6 fe80::221:5aff:fe6d:b07f%bge0 prefixlen 64 scopeid
  • Odpowiedz
@Handy: No tam nie dodajesz,

# not edit this file! Put any overrides into one of the ${rc*conf*files}

po prostu zrób ctrl+f i wyszukaj wszystkie ip6 i ipv6 i dodaj te które mają sens do /etc/rc.conf odpowiednio... jak to nie pomoże to ja nie wiem :P rekompiluj kernel
  • Odpowiedz
@Handy: to zobacz /etc/pf.conf /etc/ipfw.conf (nie wiem co używasz itd). Ale wątpię, wtedy by wcale nie działało.

A spróbuj się z jakimś vpn połączyć (np frootvpn za darmo) i jak wtedy działa? To by wykluczyło interferencję ipv6.

A ogóóólnie to nie wiem :P
  • Odpowiedz