Aktywne Wpisy
Habebok +38
Hejka Mircy i Mirabelcy!
Przygarnęliśmy z dziewczyną takiego małego kotka i zastanawialiśmy się nad imieniem dla tego stwora, wiec chętnie wysłuchamy waszych propozycji!
Wybierzemy prawdopodobnie imię, które zdobędzie najwięcej plusów i nie będzie zbyt wulgarne! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niestety nie mam 10 czekolad do przecięcia dla zwycięzcy... (
Przygarnęliśmy z dziewczyną takiego małego kotka i zastanawialiśmy się nad imieniem dla tego stwora, wiec chętnie wysłuchamy waszych propozycji!
Wybierzemy prawdopodobnie imię, które zdobędzie najwięcej plusów i nie będzie zbyt wulgarne! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niestety nie mam 10 czekolad do przecięcia dla zwycięzcy... (
mickpl +350
Przejżałem tik-toki, płacze, twittera i chciałbym zapytać o której dokładnie wjeżdżają do nas ci Rosjanie, bo chciałbym się jeszcze spakować.
#usa
#usa
Mirasy. Mam pytanie. Chce w PCBSD wylaczyc IPv6 bo strony laduja sie niemilosiernie wolno. No wiec znalazlem poradnik i napisane jest:
`In FreeBSD releases 9.0 and later, IPv6 is enabled by default. To disable it,
1. Edit the file /etc/rc.conf
2. Add the following line to the file
ipv6_network_interfaces="none"
# Default is auto
(If other ipv6_network_interfaces lines exist in the file, delete them)
No i jak to edytowac? Otwieram przez terminal z polecenia "sudo" z edytorow domyslnie mam tylko emacsa (sendmail tez jest) No i wyrzuca mi "read only" ktos cos?
@Handy:
[esc]:wq!
nie wiem jak w emacs. Możesz też
chmod +w /etc/rc.conf
najpierw (wsio z roota oczywiście)
ktore nie jest intuicyjne.
Przynajmniej po wpisaniu
sudo
albo odpal live distro z usb, jakieś ubuntu i da się wtedy po ludzku edytować :)
@Handy: uważaj, bo na to są explioty! :->
#pozdrodlakumatych
Mam ZTE czy cos jako system plikow nie wiem czy linux w ogole zobaczy dysk/system plikow :)
I jako wygaszacz bluescreen a mnie chuje strolowali xD
W sumie nie wiem jak nowe freebsd się ustawiają jak masz ZFS. Standardowo, jak używałeś UFS, to miałeś partycję np. /dev/da0 i na niej slice /dev/da0s1 /dev/da0s2... itd. I na tych były utworzone systemy plików. Podczas gdy linux widział samo /dev/sda1 (odpowiedni /dev/da0 np.)
Ale ZFS niejako ma własną obsługę slice (czy może raczej odpowiednika... nie też nie to. ZFSowe woluminy mają over9000 więcej funkcji
Przy instalacji bylo do wyboru i wybralem ZFS przy instalacji polautomatycznej. Odrazu srodowisko na XFCE, Firefox + flash, Jave.
sudo zpool iostat -v
i
sudo zpool status
? zobaczymy jak to instalator ustawił :]
Hasło:
capacity operations