Wpis z mikrobloga

Mogę w ciemno kupować jak chce się zacząć uczyć?

Java. Podstawy. Wydanie IX

Autorzy: Cay S. Horstmann, Gary Cornell

#programowanie #java

• 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@danielet: a nie lepiej poczytać w necie / zrobić pierdyliard tutoriali i się przekonać czy cię to interesuje zamiast ładować pieniądze w ksiązki które będą zbierać kurz? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 0
@Hypnotoad: Coś tam porobiłem i wiem, że dopóki nie kupię książki i nie będę żył z myślą, że kupiłem książke, a ona leży i się kurzy to nie zacznę, za słaba motywacja.
  • Odpowiedz
@danielet: Nie jestem znawcą. Dla mnie ta książka była... OK. Przynajmniej 1 część poprzedniego wydania, co prawda przeczytałem w 3/4 ale zawsze coś ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Brakuje w niej tylko czegoś, co pozwalało by sprawdzić utrwaloną wiedzę, typu przykładowe pytania czy zdania.
  • Odpowiedz
Tak, możesz kupować. Polecam, aby utrwalić wiedzę, ściągnąć kody źródłowe z książki ze strony autora i bawienie się nimi.
  • Odpowiedz
@danielet: dwa główne zarzuty, które można mieć wobec niej to, że nie wspomina ani słowem o nowościach z Javy 8, o których z kolei powstają osobne książki (interfejsy funkcyjne, wyrażenia lambda, strumienie i ogólnie całe programowanie funkcyjne w Javie). Prawie połowa książki jest też o tworzeniu interfejsu graficznego w Swingu, który powoli odchodzi do lamusa i jest zastępowany przez Javę FX, której zrozumienie przyda Ci się szczególnie jeśli masz zamiar
  • Odpowiedz
@danielet: Nie słuchaj narzekaczy. Jeśli zaczynasz, to kupuj tę książkę i ją czytaj. Sam od niej zaczynam. I jeśli ktoś mówi, że książka jest BE, bo nie omawia najnowszych funkcjonalności Javy 8, albo, że omawia odchodzący do lamusa pakiet Swing... kurde, to są szczegóły. Najważniejsze, żebyś pojął rozumowanie stojące za programowaniem obiektowym i poznał założenia tego języka. Te szczegóły, o których mówią malkontenci, nadrobisz w kilka dni, kiedy nauczysz się
  • Odpowiedz
@danielet: Około dwóch miesięcy, ale ostatnio zwolniłem. Przeczytałem pierwsze ~300 stron (nie pamiętam do którego to rozdziału) w miesiąc i dużo mi to rozjaśniło. Polecam. Teraz zamówiłem sobie jeszcze taką helionową książkę Marcina Lisa pt. "Java. Ćwiczenia praktyczne". Z takimi podstawami powinienem sobie z nią poradzić, stwierdziłem po prostu, że czas na trochę praktyki. Poza tym przymierzam się do napisania swojego pierwszego, małego, okienkowego programu, który będzie korespondował z oraclową
  • Odpowiedz
  • 1
@PonuryWonsz: jak zacznę czytać tą książkę, to postawie sobie na koniec jakiś cel - projekt, który po skończeniu książki postaram się zrealizować : mianowicie jakiś program, który przyda się na studbazie
  • Odpowiedz
@danielet: Nie czekaj z tym zbyt długo. Ja po tych 300 stronach poczułem się już przygnieciony samą teorią, dlatego postanowiłem wziąć się za projekt, żeby utrwalić wiedzę. Poza tym poszukiwanie odpowiedzi na konkretny problem, który się po drodze pojawi, będzie o wiele bardziej skuteczne jako nauka niż pochłanianie kolejnych stron. Ale to tylko moja opinia, każdy znajdzie swoją metodę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@danielet: trudne pytanie. :D potrafię pisać jakieś proste programy konsolowe, z warunkami, pętlami itd. - ta wiedza jest bardzo ważna, ale to tylko baza, żeby wiedzieć, jakie są możliwości. znajomość dziedziczenia, polimorfizmu, interfejsów itd. nie przekłada się tak naprawdę na konkretne programy, to jest baza. dodatkowe zagadnienia, z którymi będę musiał się teraz uporać i nauczyć, to właśnie rozmowa Javy z oraclową bazą danych no i grafika, czyli umiejętność tworzenia
  • Odpowiedz
  • 0
@lukewieladek: tylko nie mam żadnego Kindle żeby móc wygodnie czytać, a przez długie czytanie czegoś (artykuł, książka) bolą mnie oczy. Spróbuję tak, ale będzie ciężko
  • Odpowiedz
@danielet: Mam Kindle, ale i tak wygodniej czyta mi się na komputerze. ^^ W Calibre (w pdfach też) ustawiam ciemne tło (32, 32, 32) i jasną czcionkę (192, 192, 192) plus do tego IDE w ciemnej wersji (Dracula Intelli J), i jest git.:)
  • Odpowiedz