Aktywne Wpisy

szynszyla2018 +69
Tak do mnie właśnie doszło. Teraz politycy chcą zrezygnować z prac domowych dla kaszojadow w podbaza. Czyli kaszojady w wieku 13 lat będą kończyć szkołę nie nauczone pracy nad sobą z brakami w nauce. Równocześnie od lat otwiera się mnóstwo szkół wyższych prywatnych gdzie wystarczy przelew i 30 % z matury teraz do tego dołączyły uczelnie medyczne kształcące lekarzy. Więc za 15 lat będzie mnie leczył lekarz co nie ogarniał matmy na

howtobepro +934

Pythonowcy da się tak skonfigurować PyCharm by wyświetlał dla osobnych tabulacji pionowe i cieniutkie linie, tak jak na załączonym obrazku? Szukam, szukam tego w opcjach i doszukać się nie mogę.
Co tam piszecie na tych zajęciach?
Ale mnie ten jezyk #!$%@?. Mam za dużo przyzwyczajeń z Javy i Cpp.
Cały czas się wywalam na takim czymś jak "print len(napis)"... Java zrozumiałaby, że chodzi mi o wypisanie dlugosci napisu, a tutaj mi pluje błędami Python ;/
Cały czas się wywalam na takim czymś jak "print len(napis)".
@M4lutki: ale przecież to poprawne jest ;s
TypeError: 'int' object is not callable
dopiero zasapiłem to tym:
i zadziałało Oo
W ogóle nie rozumiem trochę rozbieżności w wykładach a w tym co kompilator przyjmuje.
NP. w wykładach do posortowania listy stringów po ich długości mam funkcję "strlist.sort(key=len)" a kompilator wywala mi komunikat, że dla tego typu nie ma takiej funkcji ;_;
Kod ma policzyć ilość znaków (bez białych) w zdaniu. Pomyślałem, że najpierw string rozdzielę na listę bez spacji, którą scalę do "sum" i dopiero zmierzę jego długość funkcją len().
Kod:
line = "Beautiful is better than ugly GvR"
split = line.split()
sum = ""
for x in split:
sum = sum + x
print sum.len()
Interpreter to Python 2.7.8 sciągnięty z oficjalnej strony.
noweslowo = ''
for i in slowo:
...: y = i.replace(' ','')
...: noweslowo += y
print len(nowe_slowo)