Wpis z mikrobloga

Od ponad roku mój przyszły teść nie może znaleźć pracy, staram się jakoś pomóc, ale niestety się nie udaje. Zapewne głównie chodzi o wiek (59 lat), bo doświadczenie ma naprawdę ogromne. Przez całą karierę pracował w branży IT, zaczynając od analizy i programowania, a kończąc (i się tym zajmując do zwolnienia) na zarządzaniu projektami/kierowaniem pracami ośrodka (chyba nawet jakieś stanowisko dyrektorskie przez pewien czas). Zapewne nadal chciałby pracować w IT mogąc zarządzać/wspierać projekty (czy całe departamenty/biura).

Mirki, nie znacie kogoś kto zatrudniłby takiego człowieka? Zna się na rzeczy, ma ogromne doświadczenie, jest strasznie pracowity, a w dodatku cały czas chętnie się uczy i rozwija.

Praca najlepiej w #warszawa lub okolice.

#praca #it #pytanie #szukampracy
  • 21
@Solitary_Man: dlaczego z takim doświadczeniem, umiejętnościami i dalszą chęcią nauki ma ciężko ze znalezieniem pracy w it?

Zawsze myślałem, że tam akurat doświadczenie sie przyda, a że fizycznie się nie pracuje, to wiek nie ma takiego znaczenia. Aż tak to się rozmija z rzeczywistością?
@Niepogadam: Zależy jak bardzo kogoś szukają :) Może być też jako specjalista w którejś z wyżej podanych instytucji a potem celować wyżej. Ewentualnie prowadzenie zajęć z mgr wystarczy dorobić kurs pedagogiczny i można laborki/ćwiczenia prowadzić. A człowiek z dużym doświadczeniem w branży jest dobrą osobą do przekazywania wiedzy.
@Elveen: niestety... w dodatku jeszcze trochę i byłby objęty okresem ochronnym (podejrzewam, że to może być jedna z przyczyn zwolnienia)

@Niepogadam: chyba chciałeś do mnie napisać. :) Niestety z tymi znajomościami to średnio, udało się mu na jakieś dwie rozmowy w ministerstwach dostać, ale przyjęli kogoś innego (pewnie znajomego...). W sumie całą karierę spędził w jednej firmie (państwowa, która przeszła prywatyzację i zmieniła trochę struktury), więc nie miał kontaktu z
@hpiotrekh: W Polsce w IT doswiadczenie jest kluczowe ale pracodawcy rowniez patrza na wiek. Glownie ci wieksi pracodawcy. Pamietam historie jak jeden czlowiek zrobil eksperyment. Byl w wieku 30-paru lat i mial solidne doswiadczenie w IT. Przygotowal dwa CV, jedno z prawdziwym wiekiem, a w drugim okreslil, ze ma 40-pare lat; obydwa CV wysylal na te same oferty pracy. Na pierwsze CV mnostwo odpowiedzi, na drugie - zero. Uogolniajac - mali
@AndrewSzusty: magister inżynier transportu z paroma podyplomówkami z zarządzania/baz danych + doświadczeniem zawodowym mógłby coś na uczelni robić?

@Matius_: niech próbuje na prywatnych, łatwiej sie załapac.

Anyway, zawsze moze spróbować rozkręcić coś własnego. Nawet jakby po kosztach robił to przynajmniej do emerytury by sie dokulał
@briskmann: I niestety chyba tak to działa. Teść mi mówił, że najgorsze jest to, że nie dostaje z reguły żadnej odpowiedzi, więc pewnie automatycznie przez wiek jego CV jest odrzucane.

Mam cichą nadzieję, że ktoś na mirko ma własną działalność (lub znajomości) i akurat szuka pracownika o takim profilu (nie przejmując się wiekiem). Jestem pewien, że po zatrudnieniu dawałby z siebie ponad 100%.
@szymon_jude: zasugeruję, nie zaszkodzi spróbować przecież. :)

@sohee: w sumie to wieku nie podaje na CV, ale po okresie studiowania można łatwo obliczyć. I z całą pewnością nie zamierza kłamać, to nie ten typ człowieka. Ale pomysł z wysyłaniem bezpośrednio do szefów IT wydaje się ciekawy. :)
@Matius_: A praca zdalna, podwykonawstwo w projektach itp? Tam się nie liczy wiek, tylko xp i zrobiona robota(w ogóle nikt nie musi wiedzieć ile masz lat po 2 stronie monitora).

Pamiętam jak miałem telekonferencje z jednym liderów rynku w swojej dziedzinie to było tam sporo siwych osób (po 2 stronie ekranu). W Polsce ludzie z doświadczeniem często mają problemy, którzy ich zachodni odpowiednicy nie mają - niestety.