mirki, robie sobie w google docs zestawienie swoich miesiecznych wydatkow. Mam zrobione 2 zakladki (wydatki i kategoriewydatkow) w kategori wydatkow jak sama nazwa wskazuje mam wpisane w rządku rzeczy typu ciuchy, jedzenie, chemia itd. a zakladce wydatki wpisuje sobie wydatek, jego kategorie (z data validation z zakladki kategorie_wydatkow) i kwote. i teraz chcialbym zeby jakos mi podliczyl sume wszystkich kwot ktore maja jakas dana kategorie (np chce wiedziec ile p---------m na ciuchy w tym miesiącu) da sie tak? a jak się da to jak? :)
@psyhatog: nie wiem jak w googlw docs. W excelu byl by to warunek logiczny jezeli x zawiera "ciuchy" pokaz z. W jakims arkuszu robisz pomocniczy arkusz a jego sume wklejasz tam gdzie chcesz. Mozna jeszcze dodac do tego warunek z datą co bys sobie mogl wybrac z jakiego zakresu Cie interesuje lub sume na dzien dzisiejszy czy ktorys tam.
ok naprowadziliście mnie dobrze. Jakby ktoś chciał to używa się do tego =sumif(zasięg, warunek, zasięg do zsumowania) czyli np. =sumif(C6:C100, "jedzenie", D6:D100) jesli w komorkach c6 - c100 znajdzie się jedzenie, to zsumuje wartosc obok w komorce D
thank you from the mountain