Wpis z mikrobloga

Miraski z #webdev i #php mam pytanko. Da się zrobić tak, żeby w trakcie wykonywania skryptu użytkownik mógł zostawić sobie kursor na danym widżecie i by po wykonaniu się tego skryptu w całości kursor nie przeskakiwał z powrotem do domyślnego pierwszego widżetu? Nie wiem czy mnie rozumiecie :D
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@anonim1133: Skrypt o który mi chodzi wysyła sporo zapytań do baz danych, więc trochę to trwa zanim załaduje się w całości. Załóżmy że domyślnie kursor pojawia się na widżecie entry "Nazwisko" który znajduje się na samej górze skryptu w php, ponieżej znajduje się pole "Imię" i "PESEL". Użytkownik odpala sobie stronę w php, kursor pojawia się na Nazwisko - użytkownik wpisuje dane i [TAB] przechodzi do pola "Imię" w tym
  • Odpowiedz
@Vealheim: Tak jak anonim to fajnie określił, użytkownik wypełnia formularze podczas gdy skrypt się jeszcze wykonuje. Gdy wykona się w całości to kursor wraca do domyślnie pierwszego formularza a chciałbym, żeby nie wracał do początku tylko został tam gdzie ustawił go użytkownik.
  • Odpowiedz
@WallyGator: zoptymalizuj stronę żeby się szybko ładowała. Jeśli w czasie ładowania strony user ma czas na robienie czegokolwiek to znaczy ze robisz coś źle
  • Odpowiedz
@WallyGator: co się dzieje na tej stronie, że nie umie się załadować całkowicie w jednym momencie ? Nawet jeżeli kolejne inputy są uzależnione od wyboru w poprzednich to nie powinno to wpływać na ładowanie się strony
  • Odpowiedz
@WallyGator: dziwnie się to zachowuje. najpierw wykonaj wszelkie obliczenia a na końcu generuj html. jeżeli są wywołania asynchroniczne to ciut większy problem ale też da się to obejść.

btw. możesz użyć jakiejś flagi aby oznaczyć pole w którym ostatnio był user, a po doładowaniu robić focus na to pole
  • Odpowiedz