@prusi: wiesz, jego portrety są bardziej monochromatyczne, a ja eksperymentowałam z kolorem i cieniowaniem. Jeżeli chodzi o geometrię twarzy, budowanie obiektów z brył to jedna z zasad rysunku, która zresztą bardzo mi się spodobała i poszłam w tym kierunku. Gdybym miała wymieniać inspiracje, myślę że bliżej byłoby mi do Modiglianiego ;)
@zyyx: to na pewno była kwestia ustawień programu. Masz przynajmniej kilka różnych funkcji, gdzie kontrolujesz nacisk. na górze masz opacity, czyli krycie, które ustawiasz od 0 do 100%. znaczy to, że przy wartości np. 20% kolor nie będzie miał większej intensywności niż 20%, a kolejne pociągnięcia pędzla będą się na siebie nakładać i będą coraz intensywniejsze. w ustawieniach pędzla masz transfer, i zaznaczenie tego okienka oraz zmiana w okienku control
@lost__in__moments: oj nie powiedziałbym, w tych portretach, zwłaszcza męskich, barwy mają decydujące znaczenie. ten dramatyzm spojrzenia osiągnął właśnie poprzez grę czerwienią. wiadomo - nie jest to Matisse, ale ta oszczędność w ilości barw wcale nie umniejsza ich roli. w ateńskim teatrze było tylko dwóch aktorów :)
@nnatalia0: "Nie sądzę" ( ͡°͜ʖ͡°) ale tym razem jednak przypadek, bo nie widziałam wcześniej tego wideo. W każdym razie teraz widzę podobieństwo, i dzięki za dobry kawałek
#sztuka #grafika #rysunek #chwalesie
źródło: comment_Lxon23G2q2JfOa64CiqRGpQoC46X0I0L.jpg
Pobierzhttp://i.imgur.com/ptYWGri.jpg
źródło: comment_nGdy5Z1NlWfVHU2wN5FuGMuqe2PLMARn.jpg
Pobierzźródło: comment_gbN7jhbdqCu5RSPEwyDhtIsYy7db0Fwg.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora