Wpis z mikrobloga

Jako, że długo cisza o tutorialach #javadevmatt

mały update: w takiej formie, jak to aktualnie robiłem nie chcę tego kontynuować. Co nie znaczy, że projekt przepadł ;) po prostu chcę to zrobić porządniej i nie robić takich długich tutoriali, które można skrócić z 10 minut do 2-3.

Dam znać pewnie jakoś do miesiąca, może za dwa, jak ruszy znowu coś. :) Aktualnie za dużo się u mnie w pracy dzieje, bym solidnie mógł robić tutoriale, a nie lubię bylejakości.

Dobra informacja: materiał na YT dalej będzie dostępny również po polsku. Stwierdziłem, że jednak jest to fajna nisza. Jakoś zniosę ten hejt rodaków ;) trudno.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PanKara: myślę o tym, by zrobić serię przygotowawczą do certyfikacji z Javy (dawne SCJP 6.0). Jakoś ponad rok temu zdałem ten certfikat i nigdzie nie mogłem znaleźć serii na YT, która obejmuje całość. Myślę, że takie coś w PL i EN trochę ludzi ściągnie. :)
  • Odpowiedz
@biczek: pytałem trochę: są tacy, którzy wolą tekstowo i są tacy co wolą YT. Mniej więcej po równo. Generalnie chcę zrobić tutorial tekstowy i filmik do niego. Każdy kto znajdzie materiał na YT będzie miał wersję tekstową w opisie. Wilk syty i owca cała. :)
  • Odpowiedz
@JavaDevMatt: a nie ma tych egzaminow na pewnej stronie z egzqminami? Pamietam jak sie uczylem do microsoftowych to tylko z nich bo wiekszosc wiedzy byla na filmikach co z racji mojej multitaskowosci nie chcialo mi sie ogladac ;) z druviej strony im wiecej ludzi ma certyfikat tym jest on mniej warty.
  • Odpowiedz
@biczek: uczyłem się głównie z tego: http://www.amazon.de/SCJP-Certified-Programmer-Study-Guide/dp/0071591060

Planuję rozkręcić kanał na YT o programowaniu. Taki jeden z moich celów na 2015. Aktualnie jako test nagrałem parę filmików o gamedevie. Bez żadnej edycji, sporo błędów się wkradło ;) , ot na dziko, by sprawdzić czy ludzie oglądają: https://www.youtube.com/user/JavaDevMatt/about jak na bardzo mały wkład pracy 100 subów uznaję za proof of concept i chcę spróbować monetyzować taki kanał.

Coś podobnego jak robi
  • Odpowiedz
@JavaDevMatt: @JavaDevMatt: Sprawdze jak na kompie bede ;) sczerze mowiac to ja drugi raz sie ozenie niz gamedevem sie zajme. A wiesz moze jaki procent prekonuje sie do wejscia glebiej w temat po napotkaniu sciany? Bo wyklilac i dopisac pare rzeczy jest prosto ale jesli chodzi o bardziej skomplikowane rzeczy. To juz troche wiedzy trzeba miec ;) sam kiedys z nudow bi lioteke allegro przepisalwm ma obiektowa by
  • Odpowiedz
@sztilq: nie porzucam serii z libgdx. Po prostu zrobię ją solidniej od nowa. :) Nie jestem zadowolony z aktualnej formy. Odcinki robią mi się za długie jak na ilość przekazywanej wiedzy.

@biczek: nie mam pojęcia. Takich danych nie mam. Mam za to dane, że z 114 abonentów mojego kanału, aż 3 to kobiety! ;)
  • Odpowiedz
@JavaDevMatt: Dobra, popatrzyłem na Twoje tutki i mają to czego nie lubię, zero tekstu, konkretów mało, dużo czasu trzeba poświęcić aby to obejrzeć a mało konkretów. Wg mnie najlepszym sposobem byłoby blog+video.

Co do danych to mnie strasznie ciekawią ;P Kumpel prowadzi kurs z programowania gier, ale on to delikatny przegryw jest i u niego wiem jak to wygląda ;)

Wg mnie droga do gamedevu wygląda całkiem inaczej niż to
  • Odpowiedz
@JavaDevMatt: Dobra, popatrzyłem na Twoje tutki i mają to czego nie lubię, zero tekstu, konkretów mało, dużo czasu trzeba poświęcić aby to obejrzeć a mało konkretów. Wg mnie najlepszym sposobem byłoby blog+video.

Co do danych to mnie strasznie ciekawią ;P Kumpel prowadzi kurs z programowania gier, ale on to delikatny przegryw jest i u niego wiem jak to wygląda ;)

Wg mnie droga do gamedevu wygląda całkiem inaczej niż to
  • Odpowiedz
@biczek: właśnie dlatego postanowiłem zrobić to lepiej za jakiś czas. Aktualna forma tutków, to taki test. :) Skoro takie materiały mają oglądalność, to jak trochę się postaram, to może ściągnie fajną liczbą osób. ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz