Wpis z mikrobloga

@Sierkovitz: no czo ty przecież ropa tworzy się samorzutnie w płaszczu ziemi (tak mówił Alex Jones, ma dużo lajków na fejsie tak więc jest rzetelnym źródłem). Co prawda nie mówił gdzie tworzą się metale ziem rzadkich ale to tam szczegół.
  • Odpowiedz
@Paluszek_rybny: Dzięki, że mi przypomniałeś, że muszę nadrobić 2 sezon.

Chyba najlepszy serial zeszłego roku moim zdaniem.

Przejście na odnawialną gospodarkę jest w ogóle koncepcyjną rewolucją - dzięki węglowi i ropie mogliśmy prowadzić wzrost na kredyt. Teraz trzeba będzie bilansować powierzchnię - część do produkcji energii, część do jedzenia. To dopiero będzie kopalnia konfliktów interesów. GMO pomoże w hodowli tam gdzei teraz to nie jest możliwe ale nadal trzeba będzie
  • Odpowiedz
@Sierkovitz: tak widzę to i inne podobne znaleziska: propaganda która doprowadzi nas do marnej wegetacji na "matce Ziemi", oszczędzania, limitów zużycia energii i stagnacji a następnie całkowitej degradacji gatunku ludzkiego.

zamiast się rozwijać, eksplorować niewyobrażalnie wielki wszechświat mamy gnić na tej planecie? nie podoba mi się taka perspektywa.
  • Odpowiedz
@mowie_co_mysle: No tak - zależność matematyczna to propaganda. Poza tym - przecież nikt nie myśli, że będziemy marnie wegetowali na matce Ziemi. Żyjemy w największym okresie prosperity w historii. Poza tym plan znalezienia dodatkowych planet nie jest jakoś specjalnie ograniczany tym, żeby nie marnować zasobów. Popatrz teraz - czy to, że wykorzystujemy kolosalne zasoby na to, żeby jeździć wielkimi samochodami w jakimkolwiek stopniu przyspiesza nasz podbój kosmosu?
  • Odpowiedz
@Sierkovitz: mi chodzi o sam wydźwięk takich artykułów, nie wdaję się w szczegóły.

jasne że nikt tak nie myśli ale obecna polityka prowadzi do wegetacji a następnie śmierci.

żyjemy w największym okresie prosperity w historii ale i tak mogłoby być lepiej gdyby sztucznie nie hamowali rozwoju i nie tworzyli pozorowanych problemów co jest niepotrzebne bo gdy dajmy na to ropy zacznie brakować to producenci sami bez niczyjej pomocy wcześniej się
  • Odpowiedz