Wpis z mikrobloga

Dziś jest dobry dzień aby przypomnieć poprawne nazewnictwo z pewnej dziedziny:

I wrzesnia 1939 roku Polskę zaatakowały niemcy - nie naziści.

Dlaczego to jest ważne?

Każdy orze jak może. Przy obecnym oraniu, można sie obawiać że za 20 lat nawet polskie gimby będą przeświadczone, że Polskę zaatakowali naziści, którzy najprawdopodobniej przylecieli z marsa, przejeli władze w Niemczech no i tak jakoś wyszło...

#historia #niemcy #polska #nomenklatura

#neuropa - wzywam was, bo mam ochote na troche emocji :D
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Papelavitus: Nie wiem, czy jestem. Ale na pewno niektórzy (gdzieś, ktoś, żeby nie musieć podawać źródeł..) używają 'naziści' aby że tak powiem oddalić odbiorce od 'niemców'.

Dalej nie do końca nie rozumiem o co Ci chodzi. Mi chodzi o propagande. (-tak, tak spiseggg. - spisegów nie ma, oszołomie). Tak jak i w skrócie pisze sie "polskie obozy koncentracyjne" tak i używa sie 'źli naziści, dobrzy niemcy'. Mam nadzieje że wytłumaczyłem
  • Odpowiedz
Tak jak i w skrócie pisze sie "polskie obozy koncentracyjne" tak i używa sie 'źli naziści, dobrzy niemcy'. Mam nadzieje że wytłumaczyłem mój punkt widzenia.

@panTadeusz: Tak offtopem, ale nie za mocnym, to współcześni Niemcy są tak katowani od dzieciaka (szkoła) swoją winą za II WŚ, że to się w głowie nie mieści. Cały czas to za nimi krąży, więc ja bym się nie zdziwił, gdyby sami dla zdrowia psychicznego
  • Odpowiedz